Showing posts with label Pulau Sembilan Lumut. Show all posts
Showing posts with label Pulau Sembilan Lumut. Show all posts

Friday, January 4, 2013

Lunch time and the 3rd dive was worst diving ever..

Sambungan sebelum ini...

Alhamdulillah, menyelam di dive site kedua,kami cukup berpuas hati. Susah nak cakap kegembiraan yang aku rasa ni... Aku sudah jatuh cinta dalam dunia dive.. The best thing about dive, its remind me about 'mati '.  dan aku sangat berasa kerdil sangat-sangat bila berada dunia di bawah laut.
Posing je! Lum mampu lagi.. Btw, Cadangkan G series for Underwater Photography..
Sebabnya.. Murah berbanding DSLR underwater. Casing DSRL sgt mahal Weh..!

Selepas menyelam di dive site kedua kami, dive master memastikan semua orang cukup di atas boat.. Dan kapten Zul terus memecut laju bot untuk destinasi lunch time! Aku memang dah lapar sangat dah ni.. Pergh...
bayangkan main air banyak-banyak.. memang perut masuk angin la.. dah la sejuk bawah laut tu...

Port tempat untuk lunch time ialah di Pulau Yang tidak berpenghuni. Port Pulau ni biasanya di jadikan tempat rehat kaki pancing untuk berlindung jika musim ribut datang dengan tiba-tiba di sekitar pulau sembilan.
Kepada Pihak berkenaan. Please bangunkan negeri ini sebagai destinasi menyelam..  Jangan biarkan je!

Aduii.. lupa pulak ambik gambar masa tengah makan! huhuhu.. Aku tengah lapar sangat time tu.. Kena pulak time tu lauk yang dibekal oleh pihak dive centre ialah masak Lemak sayur tauge perghh, ayam masak pedas plus sambal belacan! Slurppp.. erkkk.. alhamdulillah.. kenyangnyee..


Aku suka Laut!
Buai laju-laju!

Selepas lunch,solat, dan sejam berehat sambil duk main buai yang ada kat situ.. layan je .. bila lagi nak macam budak-budak kan. hehe, Kami terus bergerak ke Lokasi dive site ketiga iaitu di sekitar Pulau Buluh. Kecik je pulau tu.. batu je... dan semak-samun je atas Pulau Tu..

Untuk dive ketiga ni.. sangat-sangat worst bagi aku .. buat penat badan je.. dah la kumpulan kami berpecah disebabkan arus yang kuat dan visibilty is around 1 meter-2meter only.. air hijau gelap sangat-sangat... Tak banyak yang kami nampak sini.. Dah la dive master asyik melayan aku yang crem kaki je .. 2 kali beb Kem kaki masa dive .. huhu.. Apapun .. ini satu pengalaman yang bagus untuk aku.. Sebab aku pun sedang bekira-kira untuk serius dalam bidang ini. Takkn selamanya-nya. aku mahu bekerja dan mengadap jem
hari-hari kan di Shah Alam ni. Itu peluang aku untuk membolehkan aku untuk balik kampung selamanya-lamanya di kampung ku di Besut.

Ni video daripada member aku.. dalam video tu. aku takda.. di sebabkan kumpulan kami telah berpecah disebabkan arus yang kuat di dalam laut tersebut dan di sebabkan visibility yang teruk. Nasib baik member aku berpecah dengan otai diver. So diorang tak de masalah untuk mencari jalan Pulang. Kenapa bila sesat dalam laut.. kena cari jalan pulang juga?  dan kenapa tak naik je ke atas terus..

*ini pandangan aku la..
Pertama. Kita sewa air tank tersebut.. So alang-alang dah dive.. habiskan la sehingga 50psi. Kedua.. Kalau naik terus.. Kemungkinan kita akan timbul jauh dari tempat kita turun menyelam tadi atau timbul di laluan boat lalu. So bahaya di situ!!

Ni video yang member aku sesat. Video Record ni mengunakan GO PRO HD cam.. kecik je camera dia.. lagi kecik dari tapak tangan.. So. Camera ni di sangkut di stick sakti beliau. Harga seribu ringgit termasuk Underwater casing yang tahan pada kedalaman 60 meter. Bukan setakat boleh record je.. Boleh amik gambar pun boleh... dalam 8 megapixel .. 10 megapixel pun ada..


USha-usha kat KLCC tadi, meyirap je nak beli.. Nasib baik hati kecil ku berkata relax dulu!



Bersambung.....

Tuesday, January 1, 2013

Marin Landskap Yang dicari telah Ku Temui...

Sambungan daripada ini...

Alhamdulillah, Terjunan pertama sebelum ni tiada kemalangan berlaku. Masing-masing semua OK! tapi yang tak bestnya, kami hanya dapat menyelam lebih kurang 35 minutes sahaja. Ini kerana kadar pernafasan kitorang bertambah ( faktor kadar pernafasan mempengaruhi  cepat habis kandungan air tank tersebut ) kerana panik dengan arus yang kuat dan air yang hijau gelap tersebut..

Berehat dalam sejam di atas boat sambil menukar tank yang digunakan selaman tadi kepada tank baru untuk next dive seterusnya. Rutin double check equipment diving  tetap diteruskan... Sambil-sambil berehat, kitorang borak-borak pasal selaman tadi, dan kapten boat pecut laju boat tersebut ke dive site seterusnya.. di sekitar Pulau sembilan.

Dalam hatiku.. harap-harap selaman kali nie lebih baik dari tadi.. harap dapat melihat landskap yang tersembunyi yang di maksudkan itu... Kenapa aku cakap landskap tersembunyi? ini kerana... Kitorang dive dalam visbility yang amat rendah 2-5 meter sahaja.. tetapi apabila berada di kawasan landskap tersebut terus visibility meningkat ke 8 meter.. dan ada bias-bias cahaya di situ.. Ini menunjukkan pentingnya coral-coral di dalam laut dimana coral di dalam laut berfungsi sebagai filter kepada partikel yang tidak perlukan dalam kitaran hidup laut. Sebab tu.. kalau tempat tu banyak coral.. air dia begitu jerneh sangat-sangat..

cakap banyak tak guna... kalau reader yang baca diari aku ni blur dengan apa yang aku tulis.. ngee... So aku letak video yang direcord oleh dive buddy aku untuk dive sites yang kedua ni...


Ni picture di ambil oleh one of my buddy dive, Kimi..
Aku lum ada underwater casing lagi.. belum ada rezeki lagi... huhu

walaupun dive site tidak secantik tioman,redang,perhentian tetapi  KUDA LAUT ADA WEH!!


Cantik kan!

Subhanallah,Korang nampak apa tu? 

Alhamdulillah.. terjunan ke dive site kami yang kedua nie.. membuahkan hasil.. Berdive di lautan selat melaka amat memberi cabaran... dan memberi kepuasan yang tak dapat aku leh luahkan kata-kata...
Penat plus Puas hati!

Bersambung....




Selat Melaka,Green Dark Sea

Sambungan daripada ini..

Selepas sesi taklimat ringkat oleh Bos tu.. Kitorang Pun gerak menghala ke jeti lebih kurang 100meter daripada tempat dive centre tersebut bersama dengan kapten boat dan awak-awak boat yang membantu kitorang semasa dive nanti.

yehh...  Let Dive!

Kena Check Air Tank dulu.. Pasang Siap-Siap BCD di tank dan Regulator kalau ada apa2 problem  masa ni, Kami boleh meminta tukar equipment yang di kehendaki.

Perjalanan ke dive site yang kitorang akan menyelam nanti memakan masa selama satu jam. Perghhh..babak yang paling aku suka ada la ketika menyusuri laut dengan bot dan angin bayu laut menhempas muka aku perghh.. lega,tenang suasana  ciptaan ALLAH S.W.T.
Alhamdulillah, Allah S.W.T memberi kekuatan dan peluang kepada ku untuk mengembara ke dasar laut ciptaan Mu Ya ALLAH S.W.T.
Walaupun Aku berasal daripada Besut,Terengganu dimana Pantai,Laut, memang tidak asing buat diriku.. Tapi selepas aku mendapat peluang sambung belajar ke kota metropolitan, dan ditambah pulak aku bekerja di bandar Jem! iaitu SHAH ALAM.. aku sangat merindui babak-babak tersebut...

Stop Bermadah! Sambung diari ni... *kepala aku tiba-tiba terfikirkan kampung.. huhu..

Setelah satu jam perjalanan. Kitorang pun double check gear equipment dan memastikan kandungan air dalam tank sebanyak 200psi dan kalau kurang ,kitorang boleh claim tukar tank..

selepas gear on dan mengusung tank tersebut.. satu persatu back roll ke dive sites tersebut...

credit to my buddy dive for this recording

Selepas semua dalam keadaan ok.. Dive Master yang lead group kitorang mengarahkan semua descent dan deflate air kitorang dan descent dengan perlahan-lahan.

Aku terkejut dengan suasana dalam laut tersebut.. di mana hijau.. penuh dengan plankton-plankton dan partikel yang bergerak ke arah kami dengan laju.. Ini kerana arus yang begitu kuat di dalam laut. tambahan pulak visibility is around 5-3 meter only. Aku panik seketika.. Yela, aku kan baru lagi dalam dive nie tak panik napa.. So far aku control,cuba relaxkan diri. dan aku tak pasti samaada buddy aku yang lain panik atau tidak...
Visibility Is around 3-5 meter. - Peace!

Aku cuba untuk maintain punya buoyancy control aku tersebut.. dengan perlahan-lahan dan cuba relax dan diving ke dasar laut dan bergerak secara perlahan-lahan mengekori dive master kami. Tujuan kami datang ke sini untuk mencari landskap yang tersembunyi di selat melaka. Di mana selat melaka memang takde coral mungkin disebabkan laluan kapal tumpahan minyak, tiada kawalan aktivi memancing, sampah sarah.. yang mengalakkan pemusnahan coral.
credit one of my buddy kimi shoted the scene of pollution around this island. huhu waktu time lunch...

* Kepada Pihak Berwajib dan pihak tak berwajib perlu kita bangunkan Pulau-Pulau di sekitar Pulau Sembilan nie.. Rugi kalau di biarkan begitu sahaja....

Bersambung....

Monday, December 31, 2012

"Diving is not just for fun but diving is part of your life.."

Meremang bulu roma tengkuk wa time nie... bila mendengar ungkapan dan nasihat oleh Bos branch Quiver Dive team Lumut semasa sesi pendaftaran  dan taklimat di dive centre tersebut.
Kitorang sedia maklum yang location Dive Site tersebut iaitu di sekitar Pulau Sembilan tidak seperti dive site di sekitar Pulau-Pulau belah laut cina selatan. So..  "Dont expect much about this dive site.. " dalam hati aku... " arghhhh.., dah la da bayar mahal.. " aku nak kepuasan berdiving nie... "
Location Dive Site -Pulau Saga dan Pulau Buluh- dan kenapa dipanggil Pulau Sembilan
 kerana  terdapat 9 pulau disekitarnya
Setelah kajian dibuat dan berborak2 oleh member aku yang kaki pancing yang ikut dive sekali tu... 
aku dapat tahu yang kitorang dive nie bukan laut tapi selat.. iaitu selat melaka.. Dimana, Lautan hindi dan lautan andaman sea bertembung dan memasuki selat melaka..... Sebab tu semasa tsunami di Acheh.. walaupun malaysia di lindungi oleh tanah besar sumatera, kena gak bias2 tsunami kan... lebih kurang gitu la kitaorang borak.. dan bukan Seperti laut cina selatan.. yang  dipanggil laut terbuka/Open Sea  dimana  Energy laut tersebut tiada gangguan oleh lautan lain.. So.. tiada resonans  yang berlaku atau pertembungan arus berlaku di situ... 

*sorry ayat2 sains sikit.. sebab bila member aku cakap mcm tu.. terus kepala otak aku tafsirkan dalam sains punya teori...
KEDUDUKAN LAUTAN-HINDI-ANDAMAN-SELAT MELAKA


Apa point yang aku nak bagitahu kat sini.. Bila keadaan bertembung lautan hindi dan andaman.. So.. arus(current) di dalam laut dive site kitorang akan menyelam akan kuat...  arus(current) bukan bererti ombak ya....

Fenomena-fenomena faktor yang menpengaruhi arus kuat di dalam laut..
  1. Bulan Penuh atau Purnama.. So akan berlaku tarikan graviti bulan terhadap laut.. Kitakan belajar dulu.. Salah satu fungsi Bulan kan untuk adanya air pasang surut..
  2. Perubahan air Pasang kepada surut atau sebaliknya.... Tapi arus ni sekejap je kuat.. So para2 diver akan menyelam rapat di dasar laut. atau  berpegang kepada tukun buat sementara sebelum memulakan perjalanan dalam laut untuk mengelakkan dari  arus kuat tu..
  3. Macam aku cakap tadi.. Lautan hindi+Lautan Andaman+Selat Melaka.
  4. Faktor Cuaca~
Selain itu.. Dive Site belah selat melaka  ni pun ada rekod buruk.. dimana Ada berlaku kemalangan-kemalangan yang mengakibat kehilangan nyawa..  Yang ini yang masuk berita.. 
(Kemalangan Penyelam).Yang tak masuk berita tu.. tak tahu la... 

apapun.. dimana kita menyelam hakta pun sekali di kolam renang ke.. Make Sure Double Check all gear equipment diving.. Dengar Nasihat Orang.. Jangan Keras Kepala.. Memang Ajal tangan Tuhan tapi.. kita sebagai manusia jangan mensia2kan nyawa ok.. Jangan wat main-main.. -Pesan untuk diri sendiri-

*segala info atas nie ku amik semasa borak2 kedai kopi oleh member dive aku.. dimana member dive aku semua kaki pancing laut dalam... So kalau ada silap fakta.. boleh kongsi-kongsi dan perbetulkan...
-Ambe budak baru belajar -

Bersambung.....