Showing posts with label Diving Review. Show all posts
Showing posts with label Diving Review. Show all posts

Tuesday, December 11, 2012

Lepas Gian


Oh akhirnya... setelah hampir 2 bulan berpuasa daripada aktiviti dive nie.. dapat jugak aku dan member dive pergi lepas gian aka men-review balik skills scuba diving di kolam renang PJ Palm Sport   tu pada hari Ahad lepas. Hari Yang Sama Perlawanan Bola Sepak Separuh akhir di antara Thailand VS Malaysia.
Ini Juga persedian sebelum Dive Di Pulau sembilan,Lumut nanti pada 29 Dicember 2012
Kitorang sewa equipment dengan Sea Monkey Dive Centre. Fully Equipment Rental Price is about RM60. sekali sewa pada hari tersebut. Content air dalam tank diorang bagi tu dalam 200psi, tu biasa r.. 
kalau korang dive mana2  kat pulau nanti.. ia akan bagi juga 200psi. 
Kat kolam renang ni kitorang dpt Dive Puas2.. Penat woo..  Maximum dept kat kolam renang ini dalam 10meter. Reality dive kat dive site betul2 punya.. Untuk setiap isian 200 psi air tank tersebut boleh bertahan paling lama sejam. Bergantung tahap pernafasan diver tersebut. Kalau Sejam tu.. Diver tersebut dah tahap senior la.. Bukan bermaksud Diver tu dapat tahan nafas untuk menjimatkan air dalam tank tu. Tetapi Skill pernafasan Diver senior tersebut mantap. Aku pun tak boleh explain bagaimana kerana aku belum dapat skill tersebut. Warning!!! number one rule of scuba diving. Dont Ever hold your breathing!!.. Senang cakap jangan tahan nafas semasa selaman di lakukan... Nak tahu lagi lanjut.. mungkin next entry r... atau korang g buat lesen dulu dan tanya instructor tu kenapa..


Fully Equipment (Wet Suit,BCD,Air Regulator,Tank (200psi),fin,Snorkel,mask,weight) = RM60(weekend),RM50(weekdays)
Tips yang aku nak bagi korang nak sewa sini..
Situasi nya begini.. 
Si Diver ni bawa equipment sendiri.. Biasanya peralatan basic diver yang akan ada.. iaitu, Fin,Wetsuit,Mask... So Si diver ni akan menyewa peralatan tambahan iaitu BCD,Regulator,weight,tank Harga sewa untuk tiga barang nie. dalam RM70.00. So why not korang sewa je terus fully equipment.. So dapat save rm10 kan..