Showing posts with label Agensi Menyelam PADI vs ITDA. Show all posts
Showing posts with label Agensi Menyelam PADI vs ITDA. Show all posts

Monday, November 26, 2012

PADI vs ITDA


PADI,ITDA,SDI APAKAH ITU? Short Form kepada agensi-agensi menyelam yang aku tahu.. Bukan yang lain aku tak tahu seperti SSI,TDA & etc, tapi aku ada pengalaman dengan agensi2 tersebut..

Ringkasan PADI dan ITDA agensi menyelam.


1. PADI singkatan kepada (Professional Association of Diving Instructors) Organisasi Persatuan Menyelam Rekreasi Terbesar di dunia. Dengan Motto The Way the World to learn DIve. Yang Ditubukan tahun 1966 oleh  John Cronin dan Ralph Erickson. Dimana John Cronin former ( National Association of Underwater Instructors)NAUI  Instructor,blah dari NAUI dan tubuhkan PADI  untuk bussines dengan berpakat dengan Si Ralph Erickson. Jadi sampai sekarang PADI agensi memang kaw-kaw dari segi pemasaran dan terkenalnya.. Sebab tu harga course training diorang mahal sikit dari agency lain. Sebab itu dikatakan Leisure Dive. U pay more and u get more! haha. Kalau Training dengan PADI nie.. Student( Newbie ) ni akan dibekalkan dengan modul,CD,table nitrogen dan akan buat dive training kat Kolam sampai lebam baru pergi ke Open Sea atau Pulau, Thats Why, the course price slight expensive than others agency. Tambahan pula, PADI certificate ni ada nama . Bila orang lain "Lesen Dari Mana?" bila jawab dari PADI je.. mesti orang lain tahu punya walaupun bukan dari kalangan menyelam.



2. ITDA singkatan kepada ( International Technical Diving Agency ), setahu aku.. ITDA http://www.diveitda.com nie dari UK , Penubahannya untuk memberi penekanan yang lebih kepada praktikal dan safety. Masa aku buat lesen open water dive, Instructor aku pemegang lesen dari ITDA, dia ajar aku jugak cara nak compress air dalam tank macam mana.. cara pengunaan compressor, safety serba sedikit. Decompression etc. Dimana Silibus ini takde pun kat agency diving yang lain. Aku rasa silibus ni takde dalam open water dive tapi instructor aku tidak lokek dalam memberi ilmu dan menceritakan pengalaman dive selama nie.. Semasa aku training untuk open water dive ni di pulau sibu- pulau tioman. aku mempunyai pengalaman yang cukup berharga samaada pahit dan manis.. Tiada istilah leisure dive time tu. huhu..


Kesimpulannya. Semua Agensi diving punya latihan  adalah sama. Skills menyelam yang diajar adalah sama, safety simbol pun sama. Yang Membezakan diver dengan diver yang lain adalah attitude kita masing2x. 
BE HUMBLE GET WETS AND DIVE, THATS ALL... :)