Sunday, July 14, 2013

Ferry paling Lama dalam sejarah

Kali ni, aku rasa mengapa mahu beli tiket yang package combine balik sehingga Kuala Lumpur. Biasanya aku lagi selesa beli sendiri satu persatu jika ke sesuatu tempat. atau lagi selamat beli di kaunter terus senang..
Mungkin aku penat. atau dah malas nak fikir da..

Aku beli tiket combine dari Koh Tao - Suratthani - Hatyai - Kuala Lumpur. Ada baik buruknya tiket combine ni... Yang baiknya.. Kau tak yah fikir da.. nak naik apa.. ikut orang yang manage je.. Macam travel agent la.. dia akan uruskan semua perjalanan tu. Yang buruknya.. diorang tukar-tukar kenderaan nak pergi sesuatu tempat. Yang peliknya. Diorang bukan dibawah satu company. tapi customer dibahagikan kepada agent-agent berbeza. Maknanya makan untung sama-sama r. So, Mungkin dalam perjalanan ni. Kau akan diminta tips. , bayaran.. walaupun tak banyak... tapi bagi aku... aku berkira.. Sebab kita bayar tiket utk whole journey sehingga Kuala Lumpur. So.. kenapa perlu bayar lagi kan.. 

Koh Tao hingga Suratthani memakan masa selama 8 jam menaiki ferry. Dan Suratthani to Kuala Lumpur berjarak 900 km. So. macam2 jadi... jadi make sure kena be aware and sense jika orang mintak bayaran ke apa. btw.. Aku dah serik beli tiket combine mcm nie.. Next trip.. Aku mahu beli tiket asing2.. biar aku je manage. Biar lambat.. tapi kita nampak duit flow tu kemana.. dan lagi jimat dan boleh pilih.. nak third class ke.. first class ke...
Jetty di Koh Tao

Apapun. Pengalaman yang bernilai buat aku.. adalah naik ferry dari Koh Tao ke Suratthani dengan memakan masa lapan jam perjalanan.. Perghhh.. Macam balik kelantan pun ada... dah la ferry tu besar... ferry tu juga angkut kenderaan juga.. Jangan risau.. ramai je backpacker naik ferry. So sepanjang perjalanan aku menjadi duta malaysia secara tak langsung. Mostly diorang nak pergi Kuala Lumpur.. macam2 la diorang tanya.. Boleh tak pakai seksi..? boleh tak minum sambil berjalan..? lepas tak bawak minuman beer chang dari imigresen..? dive sites di malaysia macam mana...? Yang aku terkejut beruk.. Ada mamat sweden yang bertatu penuh berbadan tough.. bagi assalamualaikum dekat aku..  Rupa-rupanya.. Dia duk lama di Pulau Perhentian. bekerja sebagai dive master... Siap kenal member aku lagi tu.. Yang bagusnya.. dia jadi duta malaysia duk promote kat t backpacker lain.. Bangga sey jadi rakyat malaysia. Yg bestnya.. Dia kata cm nie.. Malaysia is beautiful country. is beautfiul because u can see.. Chinese,Malay,indian can work together without prejudice...
Katil aku sepanjang perjalanan. Not bad utk overnight ferry.

Harga tiket 
Ferry Koh Tao - Suratthani - 600 baht 
Surattani - Kuala Lumpur  - 800 baht ( Routenya Suratthani - Hatyai by mini van.  And hatyai to Kuala Lumpur by bas ) dengan melalui Sadao border. 


tiket Koh TAo to Suratthani.
Tiket ni je tinggal. Yang lain mana tah ilang

Dengan pengalaman balik ni, Baru aku realize.. Betapa senangnya negara kita dimasuki oleh orang asing2 dsinii melalui jalan darat dari india,burma,.GRO belah vietnam pun senang masuk datang ke negara kita cari makan.. huhuu.. 
jerty di surattani




Rupiah...

Rupiah.. ooo.. Rupiah.. Kenapa diri mu banyak kosong ya.. kamu bikin ku confius untuk kira taw...

Perkiraan Rupiah.. macam nie.. Mungkin ada yang ngak tahu mukin ada yang tahu..
3000Rupiah = 1RM...

Aku sepanjang kat sana pening cm tu je.. nasib ada kalkulator ciput aku tu.. So slumber je wat kira-kira depan penjual dan tawar2 harga cm tu. So lagi praktikal.. Apa yang aku praktik kat thailand, aku praktik balik kat Aceh ni.. Tapi sini lagi senang sebab depa faham bahasa melayu. tapi kadang2 diorang amik kesempatan gak.. .. tapi biar je la.. Contoh.. Harga rokok Semporna Merah 12,000rupiah. Tapi disebabkan diorang tahu ak orang malaysia dia balung jadi 12500rupiah..  damm!!.. tapi berapa sangat je beza.. kalau convert duit malaysia...

Mood Pengangkutan kat sana utk kita tourist etc ,Ada beca Motosikal dan Kereta (Mobil). Kalau g ramai2 better amik Pak Supir (Mobil) , So leh share2 duit tambang. Beca motosikal aku lum try.. nanti aku akan try bila aku repeat weh.

Mostly orang datang sini.. utk tengok kesan tsunami, makan memang best !!!  segala jenis ayam ada.. Ayam tangkap. Ayam lepas. ayam penyet., Aku suggest korang cuba ayam tangkap!!!! memang best.. Aku tak amik gambar time kitorang makan tu. Sebab time tu aku ngap je terus. dan tujuan  pergi Weh island lagi utk dive,  fishing , photographer dan amik gambor di zero north kilometer nol matahari terbenam. memang lawa kalau cuaca baik. Aku pergi sana cuaca hujan gerimis.. huhuhuhu... Aku tahu lawa semua orang cakap lawa.. orang kampung selalu lepak2 duk situ. Sambil layan kopi .. * memang aku repeat balik.. tak puas lagi g sana..

Cara nak pergi weh.. Naik ferry. Ferry Slow ada, Ferry laju ada..  Yang Slow berharga 18,000rupiah.
Yang laju berharga 55,000 - 80,000 rupiah depends on class. Yang slow mengambil masa 2 jam.  yang laju mengambil masa satu jam.

Bila dah sampai airport acheh.. tu. Cakap je kat pak supir.. Nak g perlabuhan nya.. Org aceh panggil jeti , pelabuhan.  Jikalau nak ke weh la.. nama jetinya Ulee Lheue .

So.. post ni utk orang yang kurang mengerti ukt datang ke Pulau Weh. Utk info tambahan boleh tanya google atau comment je kat bawah nie...

Utk Travel kali nie.. aku kurang mengambil gambar.. tak tahu kenapa..btw. Aku akan datang lagi ke Weh 31 August nanti. Sudah jatuh hati kat sini kot... Betul la mat salleh kata.. "Plan asal mahu stay seminggu tapi lanyak ke 2,3bulan. "


utk class ekonomi. harga dalam 55,000rupiah. Takda aircond ni..

Tiket ferry laju. 

Kereta Pak Supir di banda acheh. Kalau datang berempat berlima. dapat share duit.
Range 150,000-190,000 rupiah perday




Sunday, July 7, 2013

Tourist vs Traveller

Aku baru mengerti apa itu tourist apa itu traveller selepas aku pulang daripada dive trip di Pulau Weh..
huhuhu.. Aku merasa malu,bengang tahap abadi.. apapun aku tetap cool sepanjang trip demi menjaga hati kawan-kawan kan..

Aku terkejut beruk apabila berjumpa dengan kawan-kawan dive aku di LCCT.. aku terkejut disebabkan salah sorang group kami.. membawa awek yang cukup-cukup seksi, dengan belahan dadanya.. dan shortpants nya.. muka tak la lawa sangat. grrr...
Aku terkejut bukan seksinya.. tapi takkn la minah ni tak tahu yang tempat kita nak tuju ni.. Negeri Acheh!
Acheh.. k.. Acheh bandar serambi mekah... Macam Kelantan.. tapi lagi hebat islamnya di sana. dan satunya2  Negeri yang menjalani undang-undang Islam selepas Tsunami besar dan juga selepas mendapat kuasa Autonomi Khusus dari segi hasil bumi,undang-undang dari Republik Indonesia.. 
Kalau g thailand aku tak la kisah sangat..
Sepanjang trip di sana.. Aku berasa malu sangat-sangat, bukan aku sorang je.. kawan aku dalam group tu pun malu jugak. dah la banyak karenah..Cakap panas la.. serabut dengan orang kampung la... Makan nak tempat mahal2 la.. apa la.. semua r... Semua nak depends pada dia... Apapun aku tetap cool.. Nasib kawan yang bawak awek ni.. aku tak berapa kenal..cuma kenal mcm2 tu je..Beza umur pun 10 tahun dengan aku.. Aku nak nasihat pun tak sedap..  Tapi kawan yang bawak awek nie aku tahu dia dah kawin r.. Macam-macam orang kat dunia ni Aku tak expect pun dia bawak awek.. kalau aku tahu memang aku tak nak datang.. huhuhu...

Apapun aku respect dengan minah2 salleh yang datang sini.. siap dengan berhijab lagi.. pakai baju besar.. seluar besar.. datang pulau weh pun.. tak berbikini.. di pantai.. kira jaga tatatertib r.. So.. Aku respect giler dengan diorang punya sense terhadap local.. Sampai aku perasan ada sorang pakcik local tu mengeling kepala apabila melihat perempuan ni. yang seksi ni. Mana taknya... di Pulau weh... di acheh... nak tengok orang perempuan pakai baju ketat pun susah.. pakai seluar jeans pun susah.. free hair lagi la tak da.. Sejuk mata memandang.. rasa ada something ketenangan di bandar dan pulau tu..

Situasi di Pulau Weh pula.. Arak memang tidak dijual sama sekali... Parti-parti pun tak da .. Kalau mat salleh nak minum .. kena bawak sendiri.. tetapi tidok boleh minum tempat terbuka.. Tapi mat salleh tak da lak yang bawak.. semuanya layan kopi acheh..bukan kopi taik musang ek..  Memang sedap tahap dewa r kopi tu...

Ni first trip aku dengan diorang... Apapun aku tetap belajar pengajaran sepanjang trip ini.. Walaupun short trip, aku tetap mencari peluang beramah mesra dengan orang tempatan sana.. Bekas gerakan acheh merdeka.. siap borak sehingga larut malam dengan bekas pejuangnya lagi...menceritakan kekejaman tentera indon atau dipanggil tentera jawa oleh GAM. Sampai budak-budak ni pelik pergi mana la aku malam-malam sampai tak balik.. Aku realize dengan diri aku.. kesan daripada Solo Travel sebelum-sebelum ni.. banyak mengajar erti sense dengan local people.. lagi berani mengambil risiko... dan lebih independent.. tapi masih banyak mengenal erti hidup.. Aku pun sudah jatuh hati dengan pulau weh.. mana taknya... Camera aku dan undewater casing  tertinggal di dalam kereta supir dapat balik.. Supir tu bukan pakcik.. tapi adik yang berumur 19! muka gengster lak. tapi baik!  dan membuatkan aku terharu Orang kampung pulau weh tu bagi balik keesokannya. tertinggal satu malam pulak tu....

Finally.. Aku tak kata diri aku ni pengembara ataupun backpackers..tapi aku fikir selagi aku kuat,muda.. aku patut buat sesuatu terhadap diri aku yang begitu bermakna tanpa mengabai atau lalai dalam SuruhanNya.. Aku bukan pergi berjimba.. aku bukan pergi huha sangat.. tapi Aku pergi melihat tempat,berfikir,bercakap dengan strangers..  Aku akan cuba cost down semaksimu mungkin perjalanan aku.. Seperti mana trip2 aku sebelum ni di thailand.. aku cost down sehabis2 mungkin.. aku pernah tak makan berat hampir seminggu... makan alar kadar. kadang2 aku berpuasa, tidur di stesen keretapi,aku buat ni bukannya apa.. sebab memang aku takda duit.. aku bawak duit ngam2 sepanjang aku trip.. Sebab mission aku dive sahaja... satu lagi.. walaupun aku ada pendatapatan tetap.. masa yang lebih aku ada wat kerja part time. kerja catering... kerja bantu orang jual burger.. So far Alhamdulillah.. hidup dengan penuh bizy.. dengan belajar part time lagi... dengan kerja nya lagi... huhuhu... itu membuatkan makin hari aku makin kuat.....
odw to weh island

sunrise

view depan pulau weh

Saturday, May 11, 2013

Koh Tao

mukadimah dulu.. alang2 menunggu masuk magrib dan kelas aku  malam nie.. huhuhu

Koh tu Pulau...

Tao tu Penyu...

So Pulau Penyu...

Koh Tao berkeluasan 20kmpersegi. dan very crowded dengan backpackers seluruh dunia yg datang semata-mata untuk buat diving course.

Walaupun Dinamakan Pulau Penyu.. Satu ekor penyu aku lum jumpa sepanjang aku dive kat sini..
Kata Budak2 diver kat sini.. 10 tahun lepas memang ya.. penyu banyak kat sini.. tapi disebabkan peningkatan pemburuan haram dan touristy yang crowded di pulau tersebut menyebabkan penyu mungkin berhijrah ke tempat lain.

Tapi Apa yang istimewa di Koh Tao ialah.. Tempat laluan whale shark atau jerung paus Iaitu species shark terbesar dalam keluarga shark. Walaupun Terbesar shark tersebut. Tapi shark nie manja dan vegetarian yang memakan plankton dengan menganga mulut sambil berenang..

google - whale shark -

Selain istimewanya itu... Koh Tao di kenali dengan untuk membuat kursus-kursus menyelam dengan harga yang berpatutan dengan sedikit murah daripada negara lain dan banyak pilihan dive centre dan budget hostel yang ditawarkan. So.. Kalau korang nak datang sini.. Make sure survey dulu.. di website dan booking terus.. So bila dah sampai senang la sikit.. Takyah berangan nak walk-in.. memang penat untuk mencari yang sesuai.. Aku cadangkan bigblue diving centre.. Sebab bigblue satunya2 diving centre yang menawarkan free accomadation as long as korang buat dive course dengan diorang. tapi kena cepat la kalau yang free.

Selain itu.. di pulau ini.. Korang berpeluang untuk join marine volunteer yang jenuh ditawarkan oleh dive centre di sini.. Antaranya. Underwatear marine CleanUp, Reef Check Survey, Coral adopt program, dan etc.
haa...
Aku teringat kata-kata mamat sweden.. "Thailand , exp Koh Tao, the best place if u want to do course and Malaysia the best for fun dive." Senang citer. Malaysia dive site lagi cantik dari Thailand. Dan akui sendiri sebab dive site kita yang mantap ialah di Pulau Perhentian dan Borneo. :)

Satu lagi yang membuatkan aku bangga jadi Malaysian. Ramai orang foreigner cakap, The difference diving industry thailand and Malaysia only instructor,divemaster,and owner dive centre. U Know Why? Because, instructor,divemaster mostly from local people and they r very good english. And In thailand, the instructor and divemaster from European Guys.... So.. The local know very well about diving site..






Monday, May 6, 2013

Luahan Rindu..

aku rindu koh tao.. aku rindu bigblue diving centre... aku rindu roomates aku masa pergi dive kat Koh Tao..

Banyak-banyak aku travel.. roomates aku kali ni yang paling awesome.. dan sangat menghormati antara satu sama lain,pembersih,kelakar,tak sombong, dan aku tak tahu aku akan jumpa lagi yang macam korang nie... huhu.. masa aku blah dari bilik sambil bawak backpack tu.. dalam tak sedar aku menangis.. hampir 2 minggu kita habiskan masa bersama.. huhuhu.. mengumpat,makan nasi seven eleven sama2,makan pad thai sama2x, menyelam sama2x.. Yang Paling best part mengumpat budak bilik lain aka penyelam lain.. hehehe... dah macam duk malaysia da.. hakikatnya bahasa lain je guna.. haha.. banyak lagi aktiviti yang aku sampai lupa nak tulis kat sini.. huhu....

betul la kata Fatt. aka backpacker busuk. Bila kita travel nie.. jangan feeling hard sangat.. yang lepas tu biarkan lepas sahaja.. kita teruskan perjalanan kita sendiri.. arghhhhhh.. huhuhu.. :( aku tak nak balik sangat time tu.. nak duduk je sampai korang blah... Tapi apa boleh buat.. aku kena berada dunia realiti yang aku ada amanah di Malaysia.. huhuh.. Semoga Pengembaraan korang selamat ke destinasi seterusnya

Miss You Guys... Muahh2x.. Ben(baju hitam), Malaysia@Alysia ( aku panggil Malaysia dan dia suka panggilan mcm tu), ( Sherer, badan besar umur baru 18 ), dan Lala The Rescue Diver ( Yang meniarap tu ) . Kitorang semua sama.. Sebab kita orang datang sini untuk menyelam....
#Oh indahnya negara kita kalau hidup tanpa prejudis perkauman di kalangan kita.


Saturday, March 9, 2013

Jamebond yeahhh.. Not James Bond.. :D

Sambungan daripada  INI

Song Thaew tiba di Sayan Tour kira-kira jam 1.45petang. Aku di maklumkan. truck ini akan bawak aku untuk ke jeti sebelum berlepas ke Koh Panyee dan james bond island.

Eh.. aku sorang je ke pergi trip nie??  Dan Aku naik truck tu.. baru aku perasan.. yang aku bukan keseorangan.. tetapi aku dapat geng dari German.. Yahoooo.... Perasaan bersyukur tak terkata...
Trip untuk ke Koh Panyee dan james bond island, hanya kami 2 orang sahaja pada petang tu.. Cantik r.. tak la crowded sangat atas boat nanti..

Mula-mula.. nak mulakan borak tu punya la aku pikir.. bapak r.. sombong giler dia nie.. dah la rupa macam takut semacam... Aku tegur-tegur.. baru la aku tahu kenapa mula-mula macam dia takut sikit.. Firstly dia pikir, beliau seorang sahaja tourist di situ... Satu lagi .. dia tengok rupa  macam orang thai... haha.. Apa da.. Kau ingat kitorang nak bawak kau dalam hutan nak rompak kau ke..

Bila aku perkenalkan diri.. yang aku ni dari Malaysia.. Baru la kitorang rancak berbual-bual.. biasalah.. Solo Traveller meet the Other Solo Traveller.. Memang rancak r berbual... Dari Isu politik,adik beradik, perempuan.. Pasal negara... pada sepanjang perjalanan trip tu.. Rasa enjoy borak lagi daripada enjoy permandangan semasa trip tersebut.

.............................................................................................................


Boat jenis(google images) ni la amik kami dari jeti untuk bawak kitorang ke Koh Panyi lepas tu bawak pusing2 di jamesbond island.. So itu la itenary kami pada hari itu...


Google Images

jeti  ke koh Panyi.. Mungkin ada jeti lain jika tourist ramai, coz this jetty more to local people 


Mula-mula tu kami dibawah singgah ke perkampungan islam aka Koh Panyi.. Hampeh.. aku ingat lama dibawaknye singgah sini... lebih kurang 15minit je.. huhu... Pikir-pikir balik takda masa gak nak pusing satu kampung kat pulau tu.. sebab amik package halfday je kan...
Aku diberitahu... kat situ.. ada sekolah,masjid,court futsal..

Map kedudukan yang aku tahu... - Google Images -



Jamebond Bunglow

Aku dibawak masuk ke Pulau tu melalui Jamebond bunglow.. haha.. aku tak pasti sama ada diorang tersalah eja atau sengaja buat ejaan macam tu... Tergelak aku dengan mamat German nie.. sampai ke hari ni.. kalau kitorang bercoment2 kat fb.. kalau teringat pasal tu.. mesti tergelak..


Single lagi.. umur baru 20... tapi cakap mesti ada point.. bukan ckp merepek r..
do we really need bicycle here?? hehe
suasana kampung yang sempat di snap!

...................................................................................................


Lebih kurang 15 minit.... kami melepak.. tekong boat pun panggil kami dalam bahasa thai tapi orang melayu... Melayu Thai katanya..... tekong tu membawak kami sekitar  JamesBond Island. dan mangrove forest ( lebih kurang hutan  paya bakau )

Sebab apa panggil jamesbond island .. Sebabnya Pulau ni tempat babak filem jamesbond iaitu
The Man with the Golden Gun. Filem ini diterbitkan pada tahun 1974.. perghh dah lama da...



kat sini.. leh sewa kayak.+guide = Rm30


kalau anda rasa haus semasa kayuh kayak ke apa.. ada Jual air kelapa selepas melalui terowong  ni.
antara spot menarik di Jamesbond island
Antara scene yang menarik di semasa perjalanan Pulang dari Trip Jamebond Island!


bersambung...


*Alhamdulillah.. dapat gak masa  nak menulis nie. diari pengembaraan Thailand aku ni... Sejak2menjak nie.. aku tak berapa sihat(demam) dan sedikit bizy dengan urusan dunia.. huhu.. 

Saturday, February 16, 2013

Ao Phang-Nga

Sambungan daripada INI

Lepas Check out Pak Up hostel pada pagi tu.. Aku terus tahan mana-mana SongThaew dengan harapan Songthaew tersebut menghala ke krabi bas station.. Alhamdulillah.. dengan tambah 20baht, aku tiba di krabi bas station... Aku confuse gak truck Songthaew ni yang bermacam-macam warna.. dan confuse yang mana satu Songthaew yang perlu di naiki. So tipsnya.. Aku tahan je mana-mana Songthaew.. Dan tanya.. Krabi Bas station? Krabi Bas Station.. Kalau driver tu cakap 30baht.. Aku tawar 20baht.. hehe...

tawar menawar harga sudah biasa dalam thailand.. macam negara kita juga le..


Dalam kepala aku sekarang.. Aku nak pergi Koh Panyi. Koh Panyi ni Perkampungan Nelayan Islam Melayu.. Tapi sayangnya.. Sepanjang aku trip ke sana.. aku tak jumpa pun yang boleh cakap melayu... Tapi Cakap Siam je adala... Ni Maklumat Koh Panyi di WIKI.


Koh Panyi ni terletak di daerah Ao Phang-Nga, So, aku pun beli ticket bas untuk ke Ao Phang-Nga dengan berharga 80baht. Murah la tu.. untuk perjalanan yang memakan masa selama Sejam setengah ke 2 jam..


Tiket bas ke Ao Phang-Nga


Nanti akak di kaunter tu akan cakap, nombor stesen bas yang manakah perlu tunggu untuk bas datang..


kalau akak tu cakap nombor 7, So kena tunggu nombor 7 la..

Kebanyakkan bas di sini pergi ke Phuket,bangkok,Suratthani,Hatyai..  So, Sapa yang pergi Krabi dan lepas tu nak pergi Bangkok pun Senang...

Ao Phang-Nga ni terletak di antara krabi dan Phuket.. Jadi jangan pelik la kalau perlu tunggu di bahagaian Phuket.. Sebab bas akan berhenti Ao Phanga-Nga dahulu sebelum ke Phuket....

Sepanjang perjalanan.. hatiku berdebar-debar.. dan tak tahu apa yang aku tempuhi selepas ni...

..............................................................................................

Setelah kira-kira sejam setengah ke 2 jam berlalu.. Akhirnya aku sampai di Ao Phanga-Nga Bas station.
Kecik je pekan ni.. Kalau berjalan kaki boleh la cover kot.. tapi berpeluh ketiak jugak la weh..

Mengikut blogger SHAH RULE, untuk ke Koh Panyi kena memerlukan package yang disediakan oleh Sayan Tour.. Nasib baik.. Bas tu berhenti betul-betul depan Sayan Tour Punya office tu...So senang la..

Setelah dikira tambah tolak budjet,masa travel aku ni.. Jadi aku amik la package paling murah iaitu halfday trip sebanyak 500baht. dan setelah tawar menawar aku dapat 400baht.
Package half day start kul 2.00pm - sehingga 6.00pm.. Package ini termasuk fresh water bottle, Tour Guide, Long Tail boat. Pickup transfer dari Office Sayan Tour ke Jetty..

brochure untuk trip ke koh Panyee.. Ada Full day trip dan
ada OverNight Trip


Disebabkan trip aku bermula Jam 2 petang. So aku ada masa beberapa jam lagi untuk bersiar sekitar Ao Phang-Nga ni.. dan boleh la aku mengcharge ipod dan camera aku. Jangan Risau. leh je mintak tumpang charge kat office di sayan tour tu. Untuk pengetahuan anda semua ,Akak yang kerja kat sayan tour tu pun Orang Islam gak.. So.. Cakap la.. Assalamualaikum semasa berkunjung di sini..




bas dari Phuket akan singgah Ao Phang-Nga dulu, sebelum ke Bangkok..  Bas ni singgah .. Sebab aku nak pergi bangkok... Maklumat yang aku dpt jarang tourist pergi bangkok naik dari Stesen bas AoPhang-Nga

Satu lagi, sebelah Sayan Tour Punya office ni.. Ada kaunter tiket bas. So, aku tanpa berpikir banyak, aku tekad nak pergi bangkok malam ni jadi aku beli tiket bas ke bangkok dengan harga 480bahtt.(SecondClass)



Stesen bas Ao Phang-Nga
-Tempat aku berdiri amik gambor  ni adalah sayan tour-

Tiba ternampak bendera malaysia...  Satu Asean Katanya


Masjid Ao Phang-Nga betul2 terletak susur keluar dari Stesen Bas

Salah satu sumber rezeki penduduk di Ao Phang-Nga

Add caption
Semasa jalan-jalan disini, penduduk di sini tidak melihat aku sebagai alien atau orang asing.. Malah bercakap siam dengan aku lagi... Sehingga aku terngaga dan blur.. Ini mungkin wajah aku ada mirip2 orang selatan thailand dan juga kulit ku...

Bersambung..

Friday, February 15, 2013

Feeling Di Pagi hari...

Sambungan daripada INI

Selepas misi menyelam aku berjaya pada hari ini..
Pada malam tu, Aku fikir masak2x samaada nak balik malaysia atau menghala ke Utara Thailand..Esok aku dah nak check out dari hostel ni,  Aku tak berapa nak yakin sangat pada mulanya.. Ini kerana Mak aku ada pesan..
"Kalu boleh, g Krabi JAh.. Tak Yoh la g Bangkok, Kalu g Jugok.. Jago diri Molek "

Pada Malam last tu juga , ada beberapa solo traveller dari Europe, yang check in dorm yang aku menginap.. Best giler berborak malam tu... Kecoh satu bilik... Masing-masing cerita pengalaman solo travel di South East Asia.. Aku seperti biasa diamlah, bila aku memuji diorang... dan membandingkan kehebatan diaorang dengan aku yang cap ayam nie.. Tapi diorang balas dengan quote yang memberi semangat kepadaku untuk solo travel menghala ke utara Thailand..


"its not about how far your destination.. Its not about your how long u travel,  its all about ur intensive to travel anywhere and the process of ur journey is important... U will feel it.. "

Lebih kurang cam tu la diorang membebel kat aku....


.......................................................................................................

Pagi-Pagi aku bangun, ini je masa aku ada sebelum meninggalkan krabi town.. So leh aku amik angin-angin tepi sungai krabi tu dekat je dengan hostel aku tu...

Perghhhhh.. tak sangka dapat tengok******  terus  Feeling korea drama ...

Krabi Town di Pagi hari...

Krabi Rive.. Banyak tul Cliff kat Thailand nie..

Kalau DSLR ni.... 


Perghhhh....

Bersambung.....

Salah Satu cara untuk promosi baju pengantin..  
:D



Monday, February 11, 2013

Phi-Phi Island E ikimashita! Daibingu o shimashita! Totemo tanoshii desu!

Sambungan daripada INI

Phi-Phi Island E ikimashita! Daibingu o shimashita! Totemo tanoshii desu! Apa yang aku melalut ke jepun pulak ni.. Maknanya ialah.. " dah pergi phi-phi island! melakukan diving!Sangat-Sangat bersuka ria" haha.. skema pulak bila translate satu persatu ni...

Package yang aku amik ini meliputi 2kali dives, pickup pergi,balik dari hostel aku di krabi ke Aonang beach. Pickup daripada Aonang beach ke boat dive yang besar macam feri tu.. Makan minum.. Coke.. Fresh water... Juice Water... Layanan kelas pertama.. Dan aku bagaikan percutian  orang kaya dan raja berada di atas boat dive tersebut.. dan aku berasa amat relax dan enjoy pada hari dive. Dan aku tak heran mengapa Kon Tiki mendapat pengiktirafan daripada PADI 5 Star Service.

Aku merasakan service yang  diberikan oleh dive Kon-Tiki Dive centre sangat berbeza daripada yang pernah aku rasa sebelum ini.
Apa yang berbeza di sini, Pihak Kon-Tiki membuat sesi review selepas tamat diving pada hari tersebut dimana  aktiviti diving kami telah dirakam oleh Underwater VideoGraphy/Photography professional.

Tapi sayangnya, aku belum memiliki satu set camera G-series/G12 canon complete set dengan underwater casing dengan berharga RM2300-2500.  Ayuhh.. Menabung!

Aku sangat ralat sebab aku takdapat merakam permandangan indah di bawah laut sana.  Walaupun Layan je la gambor yang aku snap sekitar Phi-Phi Island ni..


DI pagi hari pickup boat dari aonang beach ke boat dive tersebut

Naik-naik.. aku sorang je orang malaysia kat situ... yang lain dari eropah dan  sorang dari korea
rupa-rupanya kapten boat  ni orang melayu tapi bahasa siam je boleh cakap  dan juga
port hisap rokok..  Kalau di Malaysia .. boleh je hisap atas deck dan campak putung rokok dalam laut..  Sini
kalau buat kena menyumpah dengan mat salleh diver la..

nama aku di senarai 20... Perghh.. dah mcm search and rescue dia punya taklimat..


service kelas pertama.. Goyang kaki je atas deck..
* Sebab apa aku kata kelas pertama.. Equipment diving dah disetup sepenuhnya oleh awak-awak boat dan dive guide aku.. Aku hanya double check bila ingin mengunakannya... Bagus jugak buat macam ini.. Aku dah travel jauh-jauh.. penat.. So atas boat ni. la boleh aku relax dan enjoy the view kan....

Diver Guide Conny Jeppson dari Sweden, the best part service of him. Dia tanya aku apa yang aku nak lihat bawah laut..
And He will find the best spot for me

antara pic yang aku suka sepanjang aku travel di thailand.. di PHI lay Wall..

Maya bay.. hari dah nak gelap.. time aku nak balik nie..


2 kali dives aku lakukan di Phi-Phi island. Padi Dive sites Phi2 island yang aku terjun disini di namakan  
Koh Jung Pinnacle dan Phi Lay Wall

*ruginya belum ada camera untuk di rakam dunia bawah laut.. Sabar jeri.... Ada rezeki ada la... Insya Allah~

Diving is just part of my Journey in Thailand~

bersambung...



Sunday, February 10, 2013

Stranger friends...

Sambungan daripada INI

Alhamdulillah, sepanjang perjalanan aku dari hatyai ke krabi town tiada masalah, walaupun aku sedikit gabra,panik, di hatyai, mana taknya.. Geng2 tuk,mini van.. terus naik atas gerabak dah main tanya-tanya aku nak pergi mana.. "r u going to bangkok?!" " r u going to phuket?" dan macam-macam lagi la sehingga keluar dari stesen pun.. ada lagi yang menyerang.. aku blur time tu.. huhu.. Aku tarik nafas dalam-dalam.. tumpuan aku sekarang untuk pergi ke hatyai bas station. So aku pun tahan la sejenis kenderaan yang di panggil
Songthaew. Jarak perjalanan ke hatyai bas station dari Stesen Keretapi Hatyai sejauh 4 Km dan dikenakan charge sebanyak 40baht tak silap aku...
Pertama Kali menaik SongThaew di Hatyai
Di hatyai stesen bas, diserang lagi oleh geng2 minivan dan ulat-ulat tiket yang bertanya kan aku ni pergi mana.. dah la tanya dalam bahasa siam pada mulanya.. aduiii... ulat-ulat tiket ni.. bukan jenis jual tiket kat situ.. tapi dia bawaknya kita pergi ke kaunter yang di kehendaki diorang. adui, macam2 la ... pening aku... Harga tiket bas hatyai ke krabi sebanyak 187baht. Murah la tu...

Sepanjang perjalanan ke krabi aku berkenalan dengan orang german yang bekerja di tanjung pelepas,johor.. Sekarang dia amik cuti sama mcm aku untuk travel di thailand.. Banyak aku borak dengan dia di sini.... kiranya first warga eropah yang aku kenal la...
Lagi best berdiri naik songthaew daripada duduk dalam tu..

Aku check in Pak Up hostel kira-kira jam 5 ptg... ini first time ever tidur sebilik dengan perempuan2 yang tak di kenali.. Masuk-masuk.. beberapa minah salleh adalah tengok pelik aku.. entah la...Aku tak peduli, aku bergegas untuk ke Aonang disebabkan aku perlu walk in dive centre di aonang beach untuk booking dive besok. Sekali lagi aku naik Songthaew merah untuk ke aonang... Serius aku tak tahu dive centre mana aku nak dive.. yang aku tahu dive-dive centre banyak je tepi-tepi jalan dekat aonang night market tu..

Alhamdulillah, urusan aku dipermudahkan. Aku berjaya booking dive ke Phi-Phi island untuk besok dengan Kon Tike dive centre dan ke semua staff di situ berbangsa Sweden. Mati-mati aku ingat bangsa Russia mulanya. Disebabkan awek reception sebijik macam orang heroin resident evil tu.. Dan bangga pulak tu.. bila aku cakap dia macam orang russia..

.........................................................................................

Malam di krabi town dan Pak Up hostel... Aku berkenalan dengan Kelley dari Amerika, Alex dan Yvoone dari Canada. Mereka semua satu dorm dengan aku, dan mereka semua Solo Traveller dan baru berkenalan di krabi town jugak.

Kitorang banyak berborak-borak pasal travel ni, Aku banyak mendiamkan diri dan memproses apa yang diorang bualkan, dah la aku ni english tak berapa ok, muet band 2, dan SPM 7D, huhu.. aku menjadi mangsa bila diorang bertanyakan pasal malaysia.. adui... Aku suka berborak dengan diorang, walaupun english aku tunggang langgang.. diorang tak gelak.. malah lagi rancak berbual ada la.. Kadang-kadang aku confuse sama ada orang malaysia lagi power english atau orang putih... Mana taknya.. bila aku buat presentation masa belajar dahulu.. atau bila speaking.. ada je orang gelak kat aku.. entah la..


Plan kitorang malam tu. berjalan-jalan di krabi night market, yang tepi sungai krabi tu.. Dan mencari sedikit makanan.. Disebabkan Si Alex dan Yvoone dah makan.. Aku gerak dulu dengan si Kelley, Aku sedikit gabra.. Perghh.. berjalan beriringan dengan awek america.. aku kat malaysia pun tak pernah dating berjalan-jalan dengan perempuan berdua-duaan.. Kebanyakkannya semua dalam group time belajar.. masa kerja lagi r.. habiskan masa dengan bola,kerja,dive, lepak, dengan kawan-kawan di kedai mamak layan bola

Lepak di Gerai Makan di Krabi Night market yang tepi Sungai Krabi tu..

Kelley ni, Solo traveller dari America dah telah mengembara di SouthEast asia selama 2 bulan dah.. dia berasal Washington DC dan sanggup berhenti kerja semata-mata untuk mengembara di SouthEast Asia. Sebelum tu dia dah mengembara di Egypt,Lubnan,Turki sebelum ke Southeast Ssia. Perghh.. Hati kering giler minah ni....

Apabila jam 12 malam, aku dan Kelley balik ke hostel, Semasa perjalanan balik terserempak dengan Si Alex dan Yvoone.. dan Yvoone mintak diri untuk balik hostel...

Alex : Do You Smoke?
Aku: Yeah..
Alex: i mean, w**d..
Aku: Oh no.. man..
Alex: I met the guy thai at reggae bar , selling w**d , this shit very cheap, dude...
Kelley: Oh really..
Alex: tunjuk gambar rokok g**ja yang dia isap semalam dalam phone dia tu...

Harga g**ja tu.. 100 baht untuk 2 batang rokok ganja tak silap aku....
tak amik gambar dlm bar tu, nanti bertambah pelik orang tengok aku


So, alex ajak kitorang teman dia untuk ke reggae bar tersebut untuk dapatkan g**ja.. Sebab dia nak barang tu.. dia nak bawak pergi ke Full Moon Party di Koh Phangan..

Emm.. layan je la.. Semasa di sana.. Alex,Kelley disambut baik siap peluk2 lagi oleh budak-budak thai yang jaga bar reggae.Aku je yang tak disambut baik,  dan  budak-budak thai semua tengok aku pelik dan pandang aku dari atas ke bawah... huhu..

Aku macam tak sedap hati.. tapi aku buat-buat relax dah la. Ramai budak-budak thai lepak sini dan eropah guy.. Dengar daripada slang.. macam orang england mostly lepak situ.

Setelah sejam lepak situ.. Alex,aku dan kelley chow dari situ, Alex kata, dia tak dapat barang tu. Taukey tu kata.. barang tak da untuk malam nie.... bila lepas keluar dari bar tu.. aku rasa lega.. dan aku mahu balik dan tidur! Esok aku mahu dive....

Kesimpulannya
Songthaew - Google Images
berjalan je area situ... nanti nampak  signboard SongThaew  untuk ke Aonang
* aku rasa, tunggu di MINI buses tu..

1. Krabi town ke Aonang - SongThaew memakan masa selama 15minit dengan tambang 50baht
2. Kenapa kebanyakkan SongThaew menjadi pilihan?? Ini kerana SongThaew paling murah bagi Public Transportation Thailand.
3. Package Dive RM 350-390 untuk 2 kali-3kali dive di Phi-Phi island dive site harga tu  mahal jika booking dive centre di sekitar aonang. tetapi murah RM 100 jika booking dive di dive centre di PHi-Phi island tetapi accomadation di PHi-Phi island mahal pulak ketika peak season nie.
4.Dorm penginapan Pak Up Hostel bersih dan selesa. dan aku booking dengan agoda aku dapat RM40 untuk 2 malam. The best place staying if u r solo traveller and chance to meet another traveller.
5. Krabi town relax,tenang dan tak macam phuket. Opinion other traveller..
6. Geng-Geng orang putih ni respect pendirian aku dan tidak mempersoalkan kenapa aku tidak minum dan  aku solat. dan tidak memperlekehkan aku kenapa aku tak minum... Ini membuatkan aku selesa dengan diorang malah menarik minat geng2 orang putih bertanyakan keadaan islam di Malaysia.
7.Kebanyakkan diorang tak pernah jumpa solo traveller from Malaysia.. Jadi aku menjadi duta malaysia secara tak langsung di sana..

Bersambung...