Saturday, February 16, 2013

Ao Phang-Nga

Sambungan daripada INI

Lepas Check out Pak Up hostel pada pagi tu.. Aku terus tahan mana-mana SongThaew dengan harapan Songthaew tersebut menghala ke krabi bas station.. Alhamdulillah.. dengan tambah 20baht, aku tiba di krabi bas station... Aku confuse gak truck Songthaew ni yang bermacam-macam warna.. dan confuse yang mana satu Songthaew yang perlu di naiki. So tipsnya.. Aku tahan je mana-mana Songthaew.. Dan tanya.. Krabi Bas station? Krabi Bas Station.. Kalau driver tu cakap 30baht.. Aku tawar 20baht.. hehe...

tawar menawar harga sudah biasa dalam thailand.. macam negara kita juga le..


Dalam kepala aku sekarang.. Aku nak pergi Koh Panyi. Koh Panyi ni Perkampungan Nelayan Islam Melayu.. Tapi sayangnya.. Sepanjang aku trip ke sana.. aku tak jumpa pun yang boleh cakap melayu... Tapi Cakap Siam je adala... Ni Maklumat Koh Panyi di WIKI.


Koh Panyi ni terletak di daerah Ao Phang-Nga, So, aku pun beli ticket bas untuk ke Ao Phang-Nga dengan berharga 80baht. Murah la tu.. untuk perjalanan yang memakan masa selama Sejam setengah ke 2 jam..


Tiket bas ke Ao Phang-Nga


Nanti akak di kaunter tu akan cakap, nombor stesen bas yang manakah perlu tunggu untuk bas datang..


kalau akak tu cakap nombor 7, So kena tunggu nombor 7 la..

Kebanyakkan bas di sini pergi ke Phuket,bangkok,Suratthani,Hatyai..  So, Sapa yang pergi Krabi dan lepas tu nak pergi Bangkok pun Senang...

Ao Phang-Nga ni terletak di antara krabi dan Phuket.. Jadi jangan pelik la kalau perlu tunggu di bahagaian Phuket.. Sebab bas akan berhenti Ao Phanga-Nga dahulu sebelum ke Phuket....

Sepanjang perjalanan.. hatiku berdebar-debar.. dan tak tahu apa yang aku tempuhi selepas ni...

..............................................................................................

Setelah kira-kira sejam setengah ke 2 jam berlalu.. Akhirnya aku sampai di Ao Phanga-Nga Bas station.
Kecik je pekan ni.. Kalau berjalan kaki boleh la cover kot.. tapi berpeluh ketiak jugak la weh..

Mengikut blogger SHAH RULE, untuk ke Koh Panyi kena memerlukan package yang disediakan oleh Sayan Tour.. Nasib baik.. Bas tu berhenti betul-betul depan Sayan Tour Punya office tu...So senang la..

Setelah dikira tambah tolak budjet,masa travel aku ni.. Jadi aku amik la package paling murah iaitu halfday trip sebanyak 500baht. dan setelah tawar menawar aku dapat 400baht.
Package half day start kul 2.00pm - sehingga 6.00pm.. Package ini termasuk fresh water bottle, Tour Guide, Long Tail boat. Pickup transfer dari Office Sayan Tour ke Jetty..

brochure untuk trip ke koh Panyee.. Ada Full day trip dan
ada OverNight Trip


Disebabkan trip aku bermula Jam 2 petang. So aku ada masa beberapa jam lagi untuk bersiar sekitar Ao Phang-Nga ni.. dan boleh la aku mengcharge ipod dan camera aku. Jangan Risau. leh je mintak tumpang charge kat office di sayan tour tu. Untuk pengetahuan anda semua ,Akak yang kerja kat sayan tour tu pun Orang Islam gak.. So.. Cakap la.. Assalamualaikum semasa berkunjung di sini..




bas dari Phuket akan singgah Ao Phang-Nga dulu, sebelum ke Bangkok..  Bas ni singgah .. Sebab aku nak pergi bangkok... Maklumat yang aku dpt jarang tourist pergi bangkok naik dari Stesen bas AoPhang-Nga

Satu lagi, sebelah Sayan Tour Punya office ni.. Ada kaunter tiket bas. So, aku tanpa berpikir banyak, aku tekad nak pergi bangkok malam ni jadi aku beli tiket bas ke bangkok dengan harga 480bahtt.(SecondClass)



Stesen bas Ao Phang-Nga
-Tempat aku berdiri amik gambor  ni adalah sayan tour-

Tiba ternampak bendera malaysia...  Satu Asean Katanya


Masjid Ao Phang-Nga betul2 terletak susur keluar dari Stesen Bas

Salah satu sumber rezeki penduduk di Ao Phang-Nga

Add caption
Semasa jalan-jalan disini, penduduk di sini tidak melihat aku sebagai alien atau orang asing.. Malah bercakap siam dengan aku lagi... Sehingga aku terngaga dan blur.. Ini mungkin wajah aku ada mirip2 orang selatan thailand dan juga kulit ku...

Bersambung..

Friday, February 15, 2013

Feeling Di Pagi hari...

Sambungan daripada INI

Selepas misi menyelam aku berjaya pada hari ini..
Pada malam tu, Aku fikir masak2x samaada nak balik malaysia atau menghala ke Utara Thailand..Esok aku dah nak check out dari hostel ni,  Aku tak berapa nak yakin sangat pada mulanya.. Ini kerana Mak aku ada pesan..
"Kalu boleh, g Krabi JAh.. Tak Yoh la g Bangkok, Kalu g Jugok.. Jago diri Molek "

Pada Malam last tu juga , ada beberapa solo traveller dari Europe, yang check in dorm yang aku menginap.. Best giler berborak malam tu... Kecoh satu bilik... Masing-masing cerita pengalaman solo travel di South East Asia.. Aku seperti biasa diamlah, bila aku memuji diorang... dan membandingkan kehebatan diaorang dengan aku yang cap ayam nie.. Tapi diorang balas dengan quote yang memberi semangat kepadaku untuk solo travel menghala ke utara Thailand..


"its not about how far your destination.. Its not about your how long u travel,  its all about ur intensive to travel anywhere and the process of ur journey is important... U will feel it.. "

Lebih kurang cam tu la diorang membebel kat aku....


.......................................................................................................

Pagi-Pagi aku bangun, ini je masa aku ada sebelum meninggalkan krabi town.. So leh aku amik angin-angin tepi sungai krabi tu dekat je dengan hostel aku tu...

Perghhhhh.. tak sangka dapat tengok******  terus  Feeling korea drama ...

Krabi Town di Pagi hari...

Krabi Rive.. Banyak tul Cliff kat Thailand nie..

Kalau DSLR ni.... 


Perghhhh....

Bersambung.....

Salah Satu cara untuk promosi baju pengantin..  
:D



Monday, February 11, 2013

Phi-Phi Island E ikimashita! Daibingu o shimashita! Totemo tanoshii desu!

Sambungan daripada INI

Phi-Phi Island E ikimashita! Daibingu o shimashita! Totemo tanoshii desu! Apa yang aku melalut ke jepun pulak ni.. Maknanya ialah.. " dah pergi phi-phi island! melakukan diving!Sangat-Sangat bersuka ria" haha.. skema pulak bila translate satu persatu ni...

Package yang aku amik ini meliputi 2kali dives, pickup pergi,balik dari hostel aku di krabi ke Aonang beach. Pickup daripada Aonang beach ke boat dive yang besar macam feri tu.. Makan minum.. Coke.. Fresh water... Juice Water... Layanan kelas pertama.. Dan aku bagaikan percutian  orang kaya dan raja berada di atas boat dive tersebut.. dan aku berasa amat relax dan enjoy pada hari dive. Dan aku tak heran mengapa Kon Tiki mendapat pengiktirafan daripada PADI 5 Star Service.

Aku merasakan service yang  diberikan oleh dive Kon-Tiki Dive centre sangat berbeza daripada yang pernah aku rasa sebelum ini.
Apa yang berbeza di sini, Pihak Kon-Tiki membuat sesi review selepas tamat diving pada hari tersebut dimana  aktiviti diving kami telah dirakam oleh Underwater VideoGraphy/Photography professional.

Tapi sayangnya, aku belum memiliki satu set camera G-series/G12 canon complete set dengan underwater casing dengan berharga RM2300-2500.  Ayuhh.. Menabung!

Aku sangat ralat sebab aku takdapat merakam permandangan indah di bawah laut sana.  Walaupun Layan je la gambor yang aku snap sekitar Phi-Phi Island ni..


DI pagi hari pickup boat dari aonang beach ke boat dive tersebut

Naik-naik.. aku sorang je orang malaysia kat situ... yang lain dari eropah dan  sorang dari korea
rupa-rupanya kapten boat  ni orang melayu tapi bahasa siam je boleh cakap  dan juga
port hisap rokok..  Kalau di Malaysia .. boleh je hisap atas deck dan campak putung rokok dalam laut..  Sini
kalau buat kena menyumpah dengan mat salleh diver la..

nama aku di senarai 20... Perghh.. dah mcm search and rescue dia punya taklimat..


service kelas pertama.. Goyang kaki je atas deck..
* Sebab apa aku kata kelas pertama.. Equipment diving dah disetup sepenuhnya oleh awak-awak boat dan dive guide aku.. Aku hanya double check bila ingin mengunakannya... Bagus jugak buat macam ini.. Aku dah travel jauh-jauh.. penat.. So atas boat ni. la boleh aku relax dan enjoy the view kan....

Diver Guide Conny Jeppson dari Sweden, the best part service of him. Dia tanya aku apa yang aku nak lihat bawah laut..
And He will find the best spot for me

antara pic yang aku suka sepanjang aku travel di thailand.. di PHI lay Wall..

Maya bay.. hari dah nak gelap.. time aku nak balik nie..


2 kali dives aku lakukan di Phi-Phi island. Padi Dive sites Phi2 island yang aku terjun disini di namakan  
Koh Jung Pinnacle dan Phi Lay Wall

*ruginya belum ada camera untuk di rakam dunia bawah laut.. Sabar jeri.... Ada rezeki ada la... Insya Allah~

Diving is just part of my Journey in Thailand~

bersambung...



Sunday, February 10, 2013

Stranger friends...

Sambungan daripada INI

Alhamdulillah, sepanjang perjalanan aku dari hatyai ke krabi town tiada masalah, walaupun aku sedikit gabra,panik, di hatyai, mana taknya.. Geng2 tuk,mini van.. terus naik atas gerabak dah main tanya-tanya aku nak pergi mana.. "r u going to bangkok?!" " r u going to phuket?" dan macam-macam lagi la sehingga keluar dari stesen pun.. ada lagi yang menyerang.. aku blur time tu.. huhu.. Aku tarik nafas dalam-dalam.. tumpuan aku sekarang untuk pergi ke hatyai bas station. So aku pun tahan la sejenis kenderaan yang di panggil
Songthaew. Jarak perjalanan ke hatyai bas station dari Stesen Keretapi Hatyai sejauh 4 Km dan dikenakan charge sebanyak 40baht tak silap aku...
Pertama Kali menaik SongThaew di Hatyai
Di hatyai stesen bas, diserang lagi oleh geng2 minivan dan ulat-ulat tiket yang bertanya kan aku ni pergi mana.. dah la tanya dalam bahasa siam pada mulanya.. aduiii... ulat-ulat tiket ni.. bukan jenis jual tiket kat situ.. tapi dia bawaknya kita pergi ke kaunter yang di kehendaki diorang. adui, macam2 la ... pening aku... Harga tiket bas hatyai ke krabi sebanyak 187baht. Murah la tu...

Sepanjang perjalanan ke krabi aku berkenalan dengan orang german yang bekerja di tanjung pelepas,johor.. Sekarang dia amik cuti sama mcm aku untuk travel di thailand.. Banyak aku borak dengan dia di sini.... kiranya first warga eropah yang aku kenal la...
Lagi best berdiri naik songthaew daripada duduk dalam tu..

Aku check in Pak Up hostel kira-kira jam 5 ptg... ini first time ever tidur sebilik dengan perempuan2 yang tak di kenali.. Masuk-masuk.. beberapa minah salleh adalah tengok pelik aku.. entah la...Aku tak peduli, aku bergegas untuk ke Aonang disebabkan aku perlu walk in dive centre di aonang beach untuk booking dive besok. Sekali lagi aku naik Songthaew merah untuk ke aonang... Serius aku tak tahu dive centre mana aku nak dive.. yang aku tahu dive-dive centre banyak je tepi-tepi jalan dekat aonang night market tu..

Alhamdulillah, urusan aku dipermudahkan. Aku berjaya booking dive ke Phi-Phi island untuk besok dengan Kon Tike dive centre dan ke semua staff di situ berbangsa Sweden. Mati-mati aku ingat bangsa Russia mulanya. Disebabkan awek reception sebijik macam orang heroin resident evil tu.. Dan bangga pulak tu.. bila aku cakap dia macam orang russia..

.........................................................................................

Malam di krabi town dan Pak Up hostel... Aku berkenalan dengan Kelley dari Amerika, Alex dan Yvoone dari Canada. Mereka semua satu dorm dengan aku, dan mereka semua Solo Traveller dan baru berkenalan di krabi town jugak.

Kitorang banyak berborak-borak pasal travel ni, Aku banyak mendiamkan diri dan memproses apa yang diorang bualkan, dah la aku ni english tak berapa ok, muet band 2, dan SPM 7D, huhu.. aku menjadi mangsa bila diorang bertanyakan pasal malaysia.. adui... Aku suka berborak dengan diorang, walaupun english aku tunggang langgang.. diorang tak gelak.. malah lagi rancak berbual ada la.. Kadang-kadang aku confuse sama ada orang malaysia lagi power english atau orang putih... Mana taknya.. bila aku buat presentation masa belajar dahulu.. atau bila speaking.. ada je orang gelak kat aku.. entah la..


Plan kitorang malam tu. berjalan-jalan di krabi night market, yang tepi sungai krabi tu.. Dan mencari sedikit makanan.. Disebabkan Si Alex dan Yvoone dah makan.. Aku gerak dulu dengan si Kelley, Aku sedikit gabra.. Perghh.. berjalan beriringan dengan awek america.. aku kat malaysia pun tak pernah dating berjalan-jalan dengan perempuan berdua-duaan.. Kebanyakkannya semua dalam group time belajar.. masa kerja lagi r.. habiskan masa dengan bola,kerja,dive, lepak, dengan kawan-kawan di kedai mamak layan bola

Lepak di Gerai Makan di Krabi Night market yang tepi Sungai Krabi tu..

Kelley ni, Solo traveller dari America dah telah mengembara di SouthEast asia selama 2 bulan dah.. dia berasal Washington DC dan sanggup berhenti kerja semata-mata untuk mengembara di SouthEast Asia. Sebelum tu dia dah mengembara di Egypt,Lubnan,Turki sebelum ke Southeast Ssia. Perghh.. Hati kering giler minah ni....

Apabila jam 12 malam, aku dan Kelley balik ke hostel, Semasa perjalanan balik terserempak dengan Si Alex dan Yvoone.. dan Yvoone mintak diri untuk balik hostel...

Alex : Do You Smoke?
Aku: Yeah..
Alex: i mean, w**d..
Aku: Oh no.. man..
Alex: I met the guy thai at reggae bar , selling w**d , this shit very cheap, dude...
Kelley: Oh really..
Alex: tunjuk gambar rokok g**ja yang dia isap semalam dalam phone dia tu...

Harga g**ja tu.. 100 baht untuk 2 batang rokok ganja tak silap aku....
tak amik gambar dlm bar tu, nanti bertambah pelik orang tengok aku


So, alex ajak kitorang teman dia untuk ke reggae bar tersebut untuk dapatkan g**ja.. Sebab dia nak barang tu.. dia nak bawak pergi ke Full Moon Party di Koh Phangan..

Emm.. layan je la.. Semasa di sana.. Alex,Kelley disambut baik siap peluk2 lagi oleh budak-budak thai yang jaga bar reggae.Aku je yang tak disambut baik,  dan  budak-budak thai semua tengok aku pelik dan pandang aku dari atas ke bawah... huhu..

Aku macam tak sedap hati.. tapi aku buat-buat relax dah la. Ramai budak-budak thai lepak sini dan eropah guy.. Dengar daripada slang.. macam orang england mostly lepak situ.

Setelah sejam lepak situ.. Alex,aku dan kelley chow dari situ, Alex kata, dia tak dapat barang tu. Taukey tu kata.. barang tak da untuk malam nie.... bila lepas keluar dari bar tu.. aku rasa lega.. dan aku mahu balik dan tidur! Esok aku mahu dive....

Kesimpulannya
Songthaew - Google Images
berjalan je area situ... nanti nampak  signboard SongThaew  untuk ke Aonang
* aku rasa, tunggu di MINI buses tu..

1. Krabi town ke Aonang - SongThaew memakan masa selama 15minit dengan tambang 50baht
2. Kenapa kebanyakkan SongThaew menjadi pilihan?? Ini kerana SongThaew paling murah bagi Public Transportation Thailand.
3. Package Dive RM 350-390 untuk 2 kali-3kali dive di Phi-Phi island dive site harga tu  mahal jika booking dive centre di sekitar aonang. tetapi murah RM 100 jika booking dive di dive centre di PHi-Phi island tetapi accomadation di PHi-Phi island mahal pulak ketika peak season nie.
4.Dorm penginapan Pak Up Hostel bersih dan selesa. dan aku booking dengan agoda aku dapat RM40 untuk 2 malam. The best place staying if u r solo traveller and chance to meet another traveller.
5. Krabi town relax,tenang dan tak macam phuket. Opinion other traveller..
6. Geng-Geng orang putih ni respect pendirian aku dan tidak mempersoalkan kenapa aku tidak minum dan  aku solat. dan tidak memperlekehkan aku kenapa aku tak minum... Ini membuatkan aku selesa dengan diorang malah menarik minat geng2 orang putih bertanyakan keadaan islam di Malaysia.
7.Kebanyakkan diorang tak pernah jumpa solo traveller from Malaysia.. Jadi aku menjadi duta malaysia secara tak langsung di sana..

Bersambung...

Saturday, February 9, 2013

Semuanya Pertama Kali dalam Hidupku~

Sambungan daripada INI

Hati terasa debarannya,hatiku sedikit sebak,aku berasa sedikit lonely,terasa teruja sepanjang perjalanan menuju ke Padang Besar iaitu sempadan perlis dan Siam. Urusan Imigresen Malaysia dan Thailand akan di lakukan di Pos Imigresen Padang Besar. Aku terkial-terkial,penat selepas turun dari keretapi ktm dan aku hanya menuruti kata-kata pegawai imigresen malaysia dan thailand sahaja dan mengikuti sign board yang berada di situ.

Selepas di cop passport oleh Pegawai Imigresen Thailand, jadi aku sekarang dihalalkan memasuki thailand. Perghhhh.. perasaan itu tak boleh di gambarkan.. Ini kerana Pertama Kali aku ke luar negara,pertama kali aku sorang-sorang, dan pertama kali jugak aku menaiki keretapi untuk perjalanan sejauh ini.

Masa yang di ambil untuk urusan passport sekejap sahaja. Walaupun orang agak ramai tapi urusan passport begitu lancar sekali. Apabila urusan passport selesai, Aku menukar semua duit malaysia yang ada pada diriku pada mak cik melayu siam mana entah yang menjalankan urusan tukar duit di pos imigresen tersebut. Penukaran duit dengan mak cik tersebut sedikit murah berbanding di ibukota Kuala Lumpur. So korang jangan risau, kalau tak sempat tukar duit di Malaysia, boleh tukar disini, jika bertandang ke Thailand melalui sempadan pos imigresen keretapi api Padang Besar.

Masa yang ada, aku melantak sepuasnya-puasnya makan di Food Court tingkat atas pejabat imigresen tersebut, harga sedikit mahal, takpe.. duit malaysia tinggal RM10, So aku habiskan duit RM 10, kasi kenyang.. Walaupun orang cakap Selatan thailand terutamanya di area Krabi, makanan halal senang di dapati, aku belum yakin dengan perut aku ni.. boleh adopt ke tak dengan masakan di Thailand.. Ketika makan ini la, aku perhatikan ramai jugak orang malaysia pergi ke thailand  semasa cuti maulidur rasul dan thaipusam dan juga aku perhatikan, ramai yang travel by group orang-orang muda malaysia...

Semasa tengah makan tersebut aku berkenalan dengan pasangan muda yang ingin berbulan madu di krabi katanya.

Selepas sejam aku rasakan berada di food court , Aku menaiki train yang sama balik yang di arahkan oleh staf imigresen.. Rasakan gerabak train yang sama aku naik, tapi apahal aku tengok seat aku orang lain duduk, dan kebanyakkan orang lain je duduk kat gerabak tu. Emm.. takpe la berdiri-berdiri la, janji aku sampai hatyai. Padang besar ke Hatyai memakan masa selama kira-kira sejam setengah ke 2 jam.. entah la.. aku tak kira lak.. sebabnya.. hatiku berdebar-debar saat nie.. aku dah rasa lain macam, everyone looked me strange because i was alone... arghhh.... dah la.. time ni ramai pulak railway thai police dalam gerabak nie.......

Walaupun, orang lain anggap pergi thailand je pun, sesetengah orang biasa sahaja, tapi bagi aku ini pengalaman yang luar biasa bagi ku.Permulaan pengembaraan ini, ku dah merasakan cabarannya dan misi utama aku ialah menyelam di Phi-Phi island, itu sahaja~ 
bersambung... 
                      







Sunday, February 3, 2013

Betul ke nak g Sorang Thailand ni..

Tarikh aku bertolak semakin hampir.... iaitu 23/1/2013.Naik keretapi dengan tiket seat KTM untuk ke Hatyai,Thailand...
Seminggu sebelum gerak tu, memang aku tak lena tidur.. dengan aku berfikir macam-macam perkara negatif, rasa malas nak pergi pun ada.. rasa malas nak packing pun ada.... Jadi untuk menghilangkan rasa-rasa negatif tersebut, aku men-download cerita-cerita berunsur-unsurkan dunia menyelam, dan pengembaraan seperti movie Men of Honor , Gandhi ,Into the wild , The beach... dan dalam masa yang sama, movie ni boleh menambah koleksi movie yang ada dalam ipod aku dan boleh di layan dalam keretapi nanti.


Dalam masa seminggu nak gerak ni la.. baru aku bagitahu ke mak aku.. Yang aku nak pergi thailand secara seorang diri dan tujuan aku kesana untuk menyelam di Phi-Phi island dan selepas itu mengembara ke Utara Thailand. Biasa r orang tua.. dan kita diam je la.. Apabila mak aku berleter dalam telefon, macam-macam la dia kata.. Thailand ada bomb la.. nanti kena culik la... dan tak boleh bla sekali.. Nanti Polis Siam akan suspect aku sebagai pengintip la... Mungkin disebabkan wajah aku nie.. ada gaya tentera dan rambut aku pun aku cutting ala tentera...Dan mak aku suruh pakai topi nanti bila pergi tu.. hahaa.. kelakar pulak aku rasa..

3 tempat utama yang aku plan untuk pergi thailand nanti. Iaitu Krabi, Bangkok dan Chiang Mai. Yang Pastinya semua jalan darat digunakan untuk menjelajah negara thailand ini. Sebenarnya untuk ke bangkok dan Chiang Mai aku tak plan apa aku nak buat di sini disebabkan hati aku masih 50-50 dan hati tak sedap untuk ke sana.. Aku ada baca LP dan blog-blog orang tapi aku rasa serabut lak untuk pusing-pusing di Bangkok nie dan tak ada berapa idea sangat tentang public transportation di bangkok ni. Tapi untuk chiang mai dan krabi memang aku ada idea apa nak di buat dan duduk di mana dan naik apa untuk pergi mana-mana sahaja.

Perancangan rapi untuk ke Thailand hanya di lakukan untuk ke Krabi sahaja. Ini kerana mengapa krabi sahaja, di sebabkan aku kena mengejar masa untuk booking dive dengan mana-mana dive centre di aonang nanti. Perancangan aktiviti di bangkok dan chiang mai aku tak berapa  plan sangat tetapi aku telah study pasal-pasal scam kat bangkok macam mana. MRT tu macam mana sikit-sikit, BTS sky train.. nak duduk kat  nanti.. cuma aku tak booking apapun kat sini. Bukan nak kata aku hebat ke apa... Cuma aku masih ragu-ragu trip untuk ke bangkok dan chiang mai ni....

Bersambung...

dari KL Sentral ke Padang Besar , tempat ni lagi best daripada duk di seat  yang sempit, ramai budak2 nangis.. dengan bisingnya budak-budak dari mana tah..
serius LP ku banyak membantu untuk menghindari SCAM!