Showing posts with label Pulau Sibu Johor UTM Scuba. Show all posts
Showing posts with label Pulau Sibu Johor UTM Scuba. Show all posts

Sunday, December 23, 2012

6m-9m-16m.. semua shore dive. :(

Sambungan dari Episod  sebelum nie... 

First time dalam hidup, si Imam mengambil kedatangan untuk mengadakan solat jumaat..  ye la.. pulau sibu kecik je... dah la satu resort je... Selepas solat jumaat.. kitorang bersiap-siap untuk next dive seterusnya... Dan kami diberitahu , kami akan turun pada kedalaman 6-7meter , 9 meter - 16 meter.. step by step...

Walaupun kedalama berbeza... tapi skill yang diajar oleh bro ijat aka instructor kami tetap perlu dibuat untuk memastikan tahap keyakinan kami sentiasa meningkat semasa menyelam...

Hydro cheese Reef -UTM scuba Club-
Pada kedalaman ini.. kami masih belum melihat coral di sini.. Dan aku diberitahu oleh buddy aku yang  UTM Scuba Club pernah membuat program coral nursery di  shore dive sini pada kedalaman 9 meter ke 16 meter dengan kerjasama Pihak Pulau Sibu Island resort dengan tajaan dana 1 Malaysia... Bestnya kalau aku ada time tu....
Pic ihsan dari UTM scuba club-adopt coral reef di atas structure yang akan didirikan di  dasar laut
Coral Nursery -Pembiakan batu karang untuk  ikan lepak di masa hadapan -
Pada kedalam 6-9 meter.. kami lebih serius dengan safety dan diberitahu kena buat safety stop apa semua pada kedalaman ni.. jika naik ke permukaan... Safety stop ni penting.. kerana untuk membuang balik kadar bubble nitrogen terdapat dalam badan... Apabila first 50bar ketika menyelam... kami diberi isyarat untuk naik ke permukaan... Naik ke permukaan tidak boleh naik mendadak terus... bak kata mudahnya.. naik pelan2 le.... semakin dalam kita menyelam.. semakin lama safety stop diperlukan...

Pada kedalaman 9 meter.. aku telah membuat kesilapan yang aku takkn buat lepas nie yang mengakibatkan aku sakit kepala sampai malam yang amat sangat.... Di mana masa kami diberitahu untuk naik ke permukaan... aku terus menekan butan inflate untuk naik ke permukaan.. Dengan tidak semena2.. aku terus timbul ke permukaan dengan laju....Perbuatan ni amat bahaya yang boleh mengakibat kan kemalangan memungkin akan dilanggar oleh boat jika boat lalu dekat situ.. atau risiko Decompression sickness dan nitrogen narcosis /(penyakit penyelam)..

Simpton-simpton decompression sickness tu ada la kena.. sampai telinga aku sakit sangat dan kepala aku sakit sangat.. Terus aku g dive centre.. simpan balik dive equipment.. makan ubat sakit kepala.. terus tidor atas  buaian kat tepi pantai tu... bangun-bangun dah pukul 6 petang da.... nasib baik sakit kepala aku dah berkurangan...   buddy dive aku cakap... "ha.. tu la... nasib baik 9 meter je kita menyelam tadi......"
Disini aku mempelajari bagaimana untuk men-compress air ke dalam tank tu.... thanks buddy!

Sumpah ! tenang je sini.. angin sempoi dari laut cina selatan....
Dan petang tu aku diberitahu aku akan melalukan shore dive lagi besok(last day) dengan kedalaman 16 meter di mana.. skill-skills yang sama menyelam yang aku perlu turut buat... dan paling menghampakan yang aku kemungkinan boat dive tak sempat buat da.. ini kerana  diver-diver dari singapore akan datang sebanyak 15 orang.. disebabkan yang running dive centre ni seorang sahaja iaitu bro ijat.. dan bro ijat kata mungkin tak sempat da...  Sedangkan untuk complete lesen open water dive course memerlukan sekurang-kurangnya 2x dive boat.... masa tu aku dah tak sedap hati.. duit rm1000 dah lepas.. aku terus mendiamkan diri...

Saturday, December 22, 2012

Pulau Sibu,Johor k...! bukan Sarawak..

Tanggal 12 Oktober 2012, bermula Sejarah diri aku sebagai manusia biasa dengan berbekal kan teknologi menyelam di samping izin ALLAH S.W.T, akhirnya salah satu impian aku tertunai untuk menyelongkar ke dunia Laut... Alahai puitisnya aku.. malam-malam gini....

Pulau Sibu 
Sebenarnya malas aku nak update blog pasal ke pulau sibu kerana ia mengingatkan aku pasal konflik perasaan yang aku tak boleh ceritakan disini... Lupakan je la.. Dan Disini aku ingin menceritakan bagaimana aku mengambil kursus open water dive sehingga aku menjadi ketagih untuk terus dive..dive..

Pada akhir bulan September 2012, Department tempat kilang aku kerja dah takde OTI... Jadi, Maknanya.. aku ada masa free pada hari sabtu dan aku boleh pulang dengan time office hour.. dengan aku baru dapat confirm so.. aku ada hak dalam annual Leave.. Yahooo...   Dipendekkan cerita .. online Facebook. bukak la group UTM Scuba Club, terbaca ada advertise dari instructor bro nizam.."Sapa nak buat Lesen Open water dive di Pulau Sibu dan Tioman ,Pm me... kelas Open Water dive terakhir sebelum mooson " lebih kurang mcm nie la dia iklan kan.. Bro Nizam ni seorang Pensyarah UTM yang aktif dalam aktiviti scuba dan juga golongan Otai dalam UTM Scuba Club nie...

Terus call bro nizam., tanya harga apa semua dan tarikh kursus..  Harga untuk Lesen Open Water Dive di Pulau Sibu sebanyak Rm1000 dan untuk Pulau Tioman Pula.. RM1300  dan harga ni termasuk semua boat,makan minum dan penginapan, dan equipment dive..

Aku decide untuk ke Pulau Sibu.. Sebabnya murah.. hehe... walaupun lesen aku bukan dari Agency PADI yang keluarkan tapi aku diberitahu di Pulau Sibu ni.. ITDA agency yang keluarkan.. Takpela.. mana2 pun.. janji ada license.. dan boleh dive di mana-mana(world wide) semua sama je...

Pada 12 Oktober 2012, saya gerak menghala ke Mersing,Tanjung Leman Jetty dari UTM skudai.. Aku pun tidur je dalam kete tu... sedar lepas 3 jam dah sampai jetty tanjung leman tu.. Satu-satunya pengangkutan ke Pulau Sibu,Pulau Tinggi,Pulau Aur, dan Pulau Pemanggil...

Tanjung leman jetty - Pulau Sibu Tengah


Lepak2 kaT Jetty jap.. tunggu bot.. bot pun datang, dan datang sorang kat meja kitorang lepak..  member utm scuba club semua kenal instructor nie.. nama ia Bro Ijat.. dan ketika itu juga first class introduction to dive secara tak formal.. disamping sesi pengenalan dibuat juga...

Boat Sampai, lebih kurang 35minit-45minit.. Kami pun tiba di pulau Sibu Tengah. Siap ada nyanyian dengan petikan guitar sambut kitaorang.. Kitorang terus ke bilik.. tukar pakaian dan terus ke dive centre untuk first dive aku.... tak sabar da nie.... Untuk pengetahuan, Sibu Island resort satu-satunya resort yang ada disini disebabkan pulau ni kecil je dan milik  persendirian..

Di dive centre tu, aku di beri taklimat secara ringkat pasal equipment dive dan cara pengunaan dan safety...  Giler r.. korang tahu tak.. sebelum, aku datang ke Pulau Ni.. aku ZERO pasal dive taw! dan tak pernah buat  dive kat pool  sebelum aku datang nie... dimana kebiasaan orang akan buat dive di kolam dulu sebelum datang ke Open Sea ( Pulau.. ).. Tapi bro ijat kata takpe.... aku pun setup equipment dive dengan bantuan buddy aku... lepas tu terus ke shore  untuk dibuat shore dive ( menyelam di tepi pantai ).


Aku dengan buddy aku 3 orang. + instructor aku..   perlahan-lahan aku berjalan dengan mengusung equipment dive untuk ke pantai.. sehinggala ku rasakan kaki dah tak memijak tanah.. terus ku meng-Inflate udara dari tank to BCD. ( bahasa senangnya.. tekan butang inflate di tangan kiri anda...untuk amik udara dari tank anda masuk ke jacket selam (BCD) anda supaya anda akan terapung sebelum operasi selam bermula. . Semasa terapung tu juga, kitaorang pakai siap-siap fin...

Setalah di taklimat instructor aku.. aku pun descend dengan menekan butang deflate... sehingga ke dasar dengan kedalaman 3 meter.. Di sini.. ku diajar teknik-teknik atau dipanggil skill dikalangan diver-diver...
Aku pun dah lupa apa nama gelaran skill-skill yang di ajar ketika tu.. yang aku ingat clean mask dan equalized je.. tapi secara praktikal nya kesemua skill tu,.. Alhamdulillah.. semua pass... Dan masih ingat sampai sekarang... Orang kata.. teknik skill buoyoncy ,susah nak dapat tapi akan dapat jika sentiasa menyelam di mana kita dipanggil neutral buoyancy dan dapat mengawal badan kita dengan baik tanpa turun naik.. turun naik.. dan tanpa button deflate dan inflate untuk control buoyancy Ini Penting untuk work dive dan research dive dimana kita mampu untuk terapungkan badan kita di satu2 tempat yang lama untuk kajian batu karang,sample hidupan marin dan sebagainya...

Bersambung... * takleh mengadap laptop lama2x, pening kepala..  uhhh..