Sunday, November 29, 2015

Generasi lama Jepun tak sama dengan Generasi baru jepun....


Sambungan dari ini

Generasi lama jepun tak sama dengan generasi baru jepun.... Eh.. kenapa aku cakap cam tu... Sebab apa yang aku perhatikan budaya amerika kebaratan telah menular di kalangan generasi baru jepun.. Kebanyakkan generasi baru jepun sudah tidak malu2 lagi dah nak bercium di kalayak ramai, berbangga dengan pakai iphone.. Apapun di kusatsu masih janggal lagi jika buat macam nie... Sebab orang2 generasi lama di kusatsu akan tengok pelik jika generasi baru buat begini...  Kalau di tokyo tak pelik pun kalau perangai cam nie...

Korang mesti pening.. Kusatsu nie kat mana ek. Kusatsu nie terletak di daerah Shiga. Daerah shiga tepi sikit Daerah Kyoto, kyoto mesti korang kenal kan.. Kusatsu nie takde apa pun menarik.. just temple lama2 dan tasik biwa tu je... Apapun kalau korang nak rasa mcm kampung yang korang tengok dalam filem korea dan jepun yang ada sawah padi...  Sini la tempat  yang aku recommend kan. Korang leh sewa basikal di Kusatsu Station.. dan Mintak maps di kusatsu station tu terus... Kalau musim sejuk tak la basah ketiak kalau korang naik basikal kan... Tapi aku recommend kan korang datang musim luruh dan musim bunga.. Sebab udara dia tak la sejuk sgt.. Sesuai korang nak buat aktiviti outdoor tu..

Cara nak pergi kusatsu dari kansai airport.
Amik train jenis Haruka di kansai airport. *tiket boleh di beli kaunter Japan Rail.Cakap nak g Kusatsu. Korang akan singgah di kyoto stesen dulu sebelum ke kusatsu.. So cara ni sama je kalau korang nak pergi Kyoto. So korang leh lepak kyoto dulu bermalam di sana.. Boleh pergi hari ke kusatsu.

Cara nak pergi kusatsu dari kyoto.
Untuk sesiapa yang stay bermalam di kyoto.
Gi mesin tiket-Select english-select kusatsu = harga 800 yen # cara nie valid untuk sesiapa yang tak beli JR pass k. Kalau korang ada JR pass tu.. guna JR pass je tu... Nanti aku wat satu entry utk cerita macam mana nak pergi jepun cara murah tahap gaban tanpa guna agensi yang markup gedebak gedebuk tu... Tanpa menjejaskan pocket money korang dan duit kita yang tengah jatuh nie... aku akan bagi guide line soon..

Kusatsu station west gate ke east gate.. lupa da..


map kusatsu dekat je dengan kyoto tapi jauh dari jepung...

Saturday, November 28, 2015

Hidup Ini Untuk Memberi

Selalu kita mendengar tagline "Hidup Ini Untuk memberi". Aku baru sedar kuasa memberi apabila aku di "selected" untuk membeli satu unit apartment/flat kos rendah di sekitar Puchong. Nama projek tu di Taman putra prima phase 7A.

Pada November/Dicember 2015, jam hampir 11 malam.. Aku baru balik kerja overtime dari kilang aku... Aku terpikir rasa mcm nak bukak peti pos nie. Perghhhh...aku dapat surat LPHS(lembaga Perumahan Hartanah Selangor) Sukacipta dimaklumkan aku berjaya untuk memiliki unit kos rendah apartment/flat under Pemaju Plenitude Sdn Bhd. Dengar mcm free je dapat.. Hakikatnya still kena bayar deposit dan legal fees juga. Harga rumah nie dalam 42K dan legal fees dan kos snp.. lebih kurang aku habis nak dekat 3 K. huhuhu.

Berdasarkan tag line tajuk post kali nie,cuma aku nak bagitahu... Sebelum beberapa bulan aku dapat surat tawaran beli rumah tu, emak aku ada mintak duit dgn aku about 4 K untuk kegunaan bisnes dia dan lain2.. Asalnya niat aku duit tu aku nak wat modal untuk beli rumah pertama..  Tapi mak mintak kan.. Hati aku berkata... mungkin ada rezeki kat lain... Insha Allah.. Amin..

Tapi tak sangka.. Murah rezeki aku.. Mana nak dapat lagi da.. rumah 42K di puchong.... 700 sqft lak tu siap dengan balkoni lagi. Pemaju track record bagus.. berpengalaman dalam project perumahan landed dan kondo.

Tips di sini.
1. Jangan berkira sangat dengan keluarga.
2. Yakin ada rezeki mana2..
3. Bagi yang bujang.. cuba saving2..n saving2...

Sini aku payung gambar project developer di taman putra prima dulu.. Next post.. aku tulis macam mana aku mohon dengan SUK dan perjalanan pengembaraan aku untuk dapatkan unit.. duit celah mana dapat.. tips lulus pinjaman bank... dan lain2 seumpamaanya..

Inilah pengembaraan aku. Aku hanya pekerja kilang jepun, tetapi aku mempunyai impian untuk jadi taukey, aku berimpian untuk menjalankan perniagaan backpackers hostel di Terengganu nanti.. Insha Allah....

Bersambung

dijangka siap pertengahan 2017

SNP aku bertahan 3 tahun untuk keluar duit dari KWSP.
 


Aku pergi Jepun Untuk kerja Bukan Untuk Jalan

Aku pergi Jepun Untuk kerja Bukan Untuk Jalan

Pada awal.. Januari 2015, dan buat pertama kalinya aku ke Jepun untuk urusan di panggil bisnes trip oleh Company ku. Alhamdulillah, syukur aku dapat melihat negara yang dikatakan maju di segala aspek.. apapun ada kurangnya selama seminggu ku di sana.


Itu la tiket voucher yang diberikan oleh company ku. Gembira bukan kepalang.. kerja keras ku di kilang jepun ini hampir 2 tahun setengah berbuah hasil untuk menjejaki ke Negara matahari terbit.

Aku akan ke HQ company aku ke sana.. HQ Canon Machinery yang ditempatkan di Kusatsu,Shiga. Ramai budak2 kilang aku usik2 aku... ye la aku pergi seorang diri kot... Selain itu mungkin aku akan ditahan oleh Pak Guard Kansai Airport.

Yup.. Memang aku ditahan!! hahah.. Buat yang pertama kali ke Jepun.. Susun elok2.. tiket filight pergi balik,dokumen tempahan hostel, Jadi, apabila diminta senang nak kasi.. tak la mengelabah sangat. Jangan terkejut jika ditahan.. some of Pak Guard airport nie leh cakap bahasa melayu.. Haha...

Bersambung....

Sunday, July 14, 2013

Ferry paling Lama dalam sejarah

Kali ni, aku rasa mengapa mahu beli tiket yang package combine balik sehingga Kuala Lumpur. Biasanya aku lagi selesa beli sendiri satu persatu jika ke sesuatu tempat. atau lagi selamat beli di kaunter terus senang..
Mungkin aku penat. atau dah malas nak fikir da..

Aku beli tiket combine dari Koh Tao - Suratthani - Hatyai - Kuala Lumpur. Ada baik buruknya tiket combine ni... Yang baiknya.. Kau tak yah fikir da.. nak naik apa.. ikut orang yang manage je.. Macam travel agent la.. dia akan uruskan semua perjalanan tu. Yang buruknya.. diorang tukar-tukar kenderaan nak pergi sesuatu tempat. Yang peliknya. Diorang bukan dibawah satu company. tapi customer dibahagikan kepada agent-agent berbeza. Maknanya makan untung sama-sama r. So, Mungkin dalam perjalanan ni. Kau akan diminta tips. , bayaran.. walaupun tak banyak... tapi bagi aku... aku berkira.. Sebab kita bayar tiket utk whole journey sehingga Kuala Lumpur. So.. kenapa perlu bayar lagi kan.. 

Koh Tao hingga Suratthani memakan masa selama 8 jam menaiki ferry. Dan Suratthani to Kuala Lumpur berjarak 900 km. So. macam2 jadi... jadi make sure kena be aware and sense jika orang mintak bayaran ke apa. btw.. Aku dah serik beli tiket combine mcm nie.. Next trip.. Aku mahu beli tiket asing2.. biar aku je manage. Biar lambat.. tapi kita nampak duit flow tu kemana.. dan lagi jimat dan boleh pilih.. nak third class ke.. first class ke...
Jetty di Koh Tao

Apapun. Pengalaman yang bernilai buat aku.. adalah naik ferry dari Koh Tao ke Suratthani dengan memakan masa lapan jam perjalanan.. Perghhh.. Macam balik kelantan pun ada... dah la ferry tu besar... ferry tu juga angkut kenderaan juga.. Jangan risau.. ramai je backpacker naik ferry. So sepanjang perjalanan aku menjadi duta malaysia secara tak langsung. Mostly diorang nak pergi Kuala Lumpur.. macam2 la diorang tanya.. Boleh tak pakai seksi..? boleh tak minum sambil berjalan..? lepas tak bawak minuman beer chang dari imigresen..? dive sites di malaysia macam mana...? Yang aku terkejut beruk.. Ada mamat sweden yang bertatu penuh berbadan tough.. bagi assalamualaikum dekat aku..  Rupa-rupanya.. Dia duk lama di Pulau Perhentian. bekerja sebagai dive master... Siap kenal member aku lagi tu.. Yang bagusnya.. dia jadi duta malaysia duk promote kat t backpacker lain.. Bangga sey jadi rakyat malaysia. Yg bestnya.. Dia kata cm nie.. Malaysia is beautiful country. is beautfiul because u can see.. Chinese,Malay,indian can work together without prejudice...
Katil aku sepanjang perjalanan. Not bad utk overnight ferry.

Harga tiket 
Ferry Koh Tao - Suratthani - 600 baht 
Surattani - Kuala Lumpur  - 800 baht ( Routenya Suratthani - Hatyai by mini van.  And hatyai to Kuala Lumpur by bas ) dengan melalui Sadao border. 


tiket Koh TAo to Suratthani.
Tiket ni je tinggal. Yang lain mana tah ilang

Dengan pengalaman balik ni, Baru aku realize.. Betapa senangnya negara kita dimasuki oleh orang asing2 dsinii melalui jalan darat dari india,burma,.GRO belah vietnam pun senang masuk datang ke negara kita cari makan.. huhuu.. 
jerty di surattani




Rupiah...

Rupiah.. ooo.. Rupiah.. Kenapa diri mu banyak kosong ya.. kamu bikin ku confius untuk kira taw...

Perkiraan Rupiah.. macam nie.. Mungkin ada yang ngak tahu mukin ada yang tahu..
3000Rupiah = 1RM...

Aku sepanjang kat sana pening cm tu je.. nasib ada kalkulator ciput aku tu.. So slumber je wat kira-kira depan penjual dan tawar2 harga cm tu. So lagi praktikal.. Apa yang aku praktik kat thailand, aku praktik balik kat Aceh ni.. Tapi sini lagi senang sebab depa faham bahasa melayu. tapi kadang2 diorang amik kesempatan gak.. .. tapi biar je la.. Contoh.. Harga rokok Semporna Merah 12,000rupiah. Tapi disebabkan diorang tahu ak orang malaysia dia balung jadi 12500rupiah..  damm!!.. tapi berapa sangat je beza.. kalau convert duit malaysia...

Mood Pengangkutan kat sana utk kita tourist etc ,Ada beca Motosikal dan Kereta (Mobil). Kalau g ramai2 better amik Pak Supir (Mobil) , So leh share2 duit tambang. Beca motosikal aku lum try.. nanti aku akan try bila aku repeat weh.

Mostly orang datang sini.. utk tengok kesan tsunami, makan memang best !!!  segala jenis ayam ada.. Ayam tangkap. Ayam lepas. ayam penyet., Aku suggest korang cuba ayam tangkap!!!! memang best.. Aku tak amik gambar time kitorang makan tu. Sebab time tu aku ngap je terus. dan tujuan  pergi Weh island lagi utk dive,  fishing , photographer dan amik gambor di zero north kilometer nol matahari terbenam. memang lawa kalau cuaca baik. Aku pergi sana cuaca hujan gerimis.. huhuhuhu... Aku tahu lawa semua orang cakap lawa.. orang kampung selalu lepak2 duk situ. Sambil layan kopi .. * memang aku repeat balik.. tak puas lagi g sana..

Cara nak pergi weh.. Naik ferry. Ferry Slow ada, Ferry laju ada..  Yang Slow berharga 18,000rupiah.
Yang laju berharga 55,000 - 80,000 rupiah depends on class. Yang slow mengambil masa 2 jam.  yang laju mengambil masa satu jam.

Bila dah sampai airport acheh.. tu. Cakap je kat pak supir.. Nak g perlabuhan nya.. Org aceh panggil jeti , pelabuhan.  Jikalau nak ke weh la.. nama jetinya Ulee Lheue .

So.. post ni utk orang yang kurang mengerti ukt datang ke Pulau Weh. Utk info tambahan boleh tanya google atau comment je kat bawah nie...

Utk Travel kali nie.. aku kurang mengambil gambar.. tak tahu kenapa..btw. Aku akan datang lagi ke Weh 31 August nanti. Sudah jatuh hati kat sini kot... Betul la mat salleh kata.. "Plan asal mahu stay seminggu tapi lanyak ke 2,3bulan. "


utk class ekonomi. harga dalam 55,000rupiah. Takda aircond ni..

Tiket ferry laju. 

Kereta Pak Supir di banda acheh. Kalau datang berempat berlima. dapat share duit.
Range 150,000-190,000 rupiah perday




Sunday, July 7, 2013

Tourist vs Traveller

Aku baru mengerti apa itu tourist apa itu traveller selepas aku pulang daripada dive trip di Pulau Weh..
huhuhu.. Aku merasa malu,bengang tahap abadi.. apapun aku tetap cool sepanjang trip demi menjaga hati kawan-kawan kan..

Aku terkejut beruk apabila berjumpa dengan kawan-kawan dive aku di LCCT.. aku terkejut disebabkan salah sorang group kami.. membawa awek yang cukup-cukup seksi, dengan belahan dadanya.. dan shortpants nya.. muka tak la lawa sangat. grrr...
Aku terkejut bukan seksinya.. tapi takkn la minah ni tak tahu yang tempat kita nak tuju ni.. Negeri Acheh!
Acheh.. k.. Acheh bandar serambi mekah... Macam Kelantan.. tapi lagi hebat islamnya di sana. dan satunya2  Negeri yang menjalani undang-undang Islam selepas Tsunami besar dan juga selepas mendapat kuasa Autonomi Khusus dari segi hasil bumi,undang-undang dari Republik Indonesia.. 
Kalau g thailand aku tak la kisah sangat..
Sepanjang trip di sana.. Aku berasa malu sangat-sangat, bukan aku sorang je.. kawan aku dalam group tu pun malu jugak. dah la banyak karenah..Cakap panas la.. serabut dengan orang kampung la... Makan nak tempat mahal2 la.. apa la.. semua r... Semua nak depends pada dia... Apapun aku tetap cool.. Nasib kawan yang bawak awek ni.. aku tak berapa kenal..cuma kenal mcm2 tu je..Beza umur pun 10 tahun dengan aku.. Aku nak nasihat pun tak sedap..  Tapi kawan yang bawak awek nie aku tahu dia dah kawin r.. Macam-macam orang kat dunia ni Aku tak expect pun dia bawak awek.. kalau aku tahu memang aku tak nak datang.. huhuhu...

Apapun aku respect dengan minah2 salleh yang datang sini.. siap dengan berhijab lagi.. pakai baju besar.. seluar besar.. datang pulau weh pun.. tak berbikini.. di pantai.. kira jaga tatatertib r.. So.. Aku respect giler dengan diorang punya sense terhadap local.. Sampai aku perasan ada sorang pakcik local tu mengeling kepala apabila melihat perempuan ni. yang seksi ni. Mana taknya... di Pulau weh... di acheh... nak tengok orang perempuan pakai baju ketat pun susah.. pakai seluar jeans pun susah.. free hair lagi la tak da.. Sejuk mata memandang.. rasa ada something ketenangan di bandar dan pulau tu..

Situasi di Pulau Weh pula.. Arak memang tidak dijual sama sekali... Parti-parti pun tak da .. Kalau mat salleh nak minum .. kena bawak sendiri.. tetapi tidok boleh minum tempat terbuka.. Tapi mat salleh tak da lak yang bawak.. semuanya layan kopi acheh..bukan kopi taik musang ek..  Memang sedap tahap dewa r kopi tu...

Ni first trip aku dengan diorang... Apapun aku tetap belajar pengajaran sepanjang trip ini.. Walaupun short trip, aku tetap mencari peluang beramah mesra dengan orang tempatan sana.. Bekas gerakan acheh merdeka.. siap borak sehingga larut malam dengan bekas pejuangnya lagi...menceritakan kekejaman tentera indon atau dipanggil tentera jawa oleh GAM. Sampai budak-budak ni pelik pergi mana la aku malam-malam sampai tak balik.. Aku realize dengan diri aku.. kesan daripada Solo Travel sebelum-sebelum ni.. banyak mengajar erti sense dengan local people.. lagi berani mengambil risiko... dan lebih independent.. tapi masih banyak mengenal erti hidup.. Aku pun sudah jatuh hati dengan pulau weh.. mana taknya... Camera aku dan undewater casing  tertinggal di dalam kereta supir dapat balik.. Supir tu bukan pakcik.. tapi adik yang berumur 19! muka gengster lak. tapi baik!  dan membuatkan aku terharu Orang kampung pulau weh tu bagi balik keesokannya. tertinggal satu malam pulak tu....

Finally.. Aku tak kata diri aku ni pengembara ataupun backpackers..tapi aku fikir selagi aku kuat,muda.. aku patut buat sesuatu terhadap diri aku yang begitu bermakna tanpa mengabai atau lalai dalam SuruhanNya.. Aku bukan pergi berjimba.. aku bukan pergi huha sangat.. tapi Aku pergi melihat tempat,berfikir,bercakap dengan strangers..  Aku akan cuba cost down semaksimu mungkin perjalanan aku.. Seperti mana trip2 aku sebelum ni di thailand.. aku cost down sehabis2 mungkin.. aku pernah tak makan berat hampir seminggu... makan alar kadar. kadang2 aku berpuasa, tidur di stesen keretapi,aku buat ni bukannya apa.. sebab memang aku takda duit.. aku bawak duit ngam2 sepanjang aku trip.. Sebab mission aku dive sahaja... satu lagi.. walaupun aku ada pendatapatan tetap.. masa yang lebih aku ada wat kerja part time. kerja catering... kerja bantu orang jual burger.. So far Alhamdulillah.. hidup dengan penuh bizy.. dengan belajar part time lagi... dengan kerja nya lagi... huhuhu... itu membuatkan makin hari aku makin kuat.....
odw to weh island

sunrise

view depan pulau weh

Saturday, May 11, 2013

Koh Tao

mukadimah dulu.. alang2 menunggu masuk magrib dan kelas aku  malam nie.. huhuhu

Koh tu Pulau...

Tao tu Penyu...

So Pulau Penyu...

Koh Tao berkeluasan 20kmpersegi. dan very crowded dengan backpackers seluruh dunia yg datang semata-mata untuk buat diving course.

Walaupun Dinamakan Pulau Penyu.. Satu ekor penyu aku lum jumpa sepanjang aku dive kat sini..
Kata Budak2 diver kat sini.. 10 tahun lepas memang ya.. penyu banyak kat sini.. tapi disebabkan peningkatan pemburuan haram dan touristy yang crowded di pulau tersebut menyebabkan penyu mungkin berhijrah ke tempat lain.

Tapi Apa yang istimewa di Koh Tao ialah.. Tempat laluan whale shark atau jerung paus Iaitu species shark terbesar dalam keluarga shark. Walaupun Terbesar shark tersebut. Tapi shark nie manja dan vegetarian yang memakan plankton dengan menganga mulut sambil berenang..

google - whale shark -

Selain istimewanya itu... Koh Tao di kenali dengan untuk membuat kursus-kursus menyelam dengan harga yang berpatutan dengan sedikit murah daripada negara lain dan banyak pilihan dive centre dan budget hostel yang ditawarkan. So.. Kalau korang nak datang sini.. Make sure survey dulu.. di website dan booking terus.. So bila dah sampai senang la sikit.. Takyah berangan nak walk-in.. memang penat untuk mencari yang sesuai.. Aku cadangkan bigblue diving centre.. Sebab bigblue satunya2 diving centre yang menawarkan free accomadation as long as korang buat dive course dengan diorang. tapi kena cepat la kalau yang free.

Selain itu.. di pulau ini.. Korang berpeluang untuk join marine volunteer yang jenuh ditawarkan oleh dive centre di sini.. Antaranya. Underwatear marine CleanUp, Reef Check Survey, Coral adopt program, dan etc.
haa...
Aku teringat kata-kata mamat sweden.. "Thailand , exp Koh Tao, the best place if u want to do course and Malaysia the best for fun dive." Senang citer. Malaysia dive site lagi cantik dari Thailand. Dan akui sendiri sebab dive site kita yang mantap ialah di Pulau Perhentian dan Borneo. :)

Satu lagi yang membuatkan aku bangga jadi Malaysian. Ramai orang foreigner cakap, The difference diving industry thailand and Malaysia only instructor,divemaster,and owner dive centre. U Know Why? Because, instructor,divemaster mostly from local people and they r very good english. And In thailand, the instructor and divemaster from European Guys.... So.. The local know very well about diving site..