Showing posts with label Uber. Show all posts
Showing posts with label Uber. Show all posts

Tuesday, October 11, 2016

aku jadi uber part 2

Cam ne nak daftar uber? mungkin korang terpikir untuk cari side income...
yang penting sebelum korang daftar.. korang kena tanya diri korang...
1. Dokumen dah cukup kei ( seperti dinyatakan dlm part 1 )
2. Minat drive ke? hadap jam..
3. Aku suka ke melayan orang ( peramah )


Dah setle ketiga2 list tu, Boleh la kelik kat link nie untuk pendaftaran uber
https://www.uber.com/a/join?use_psh=true&exp=a-int-psh

dan jangan lupa masukkan invite code azriez1ue
dan pastikan juga korang masukkan city di mana kau nak cari makan dgn uber.

Let say.. mcm aku la.. tinggal Setia Alam... tapi di city tu.. letak Kuala Lumpur.
then Submit. 



Dari situ, korang akan dapat sms dari pihak uber yang mengatakan korang kena download apps yang bernama uber rider.

Bila Setle yang atas nie....

Setlekan bahagian profile, manage documents
 


  


Untuk Bahagian profile.. 

1. Letak gambar muka
2. Seeloknya letak nama serius.. contoh Azrie Zaid bukan jeri zaid
3. Alamat

Manage documents

1. keluarkan mykad anda berwarna biru, then terus snap dgn mengunakan phone
2. Keluarkan Lesen D memandu anda, then terus snap dgn mengunakan phone
3. Keluarkan cover note insurans, jika nama korang xda dalam cover note insurans. So mcm biasa buat je apa yang aku suruh seperti dalam uber part 1. 
4. Snap dan fokus cover note insurans dan takaful.

dah setle snap apa semua.. transferkan ke laptop anda untuk diready upload dalam profile uber anda..






Kalau tak faham. Boleh comment di ruangan disediakan. Insha allah. Aku ajar step by step. Dan yang mana tinggal di lembah klang atau shah alam boleh jumpa aku untuk ajar directly.. 

Nanti aku beri sambungan lebih detail untuk perdaftaran uber dan praktikalnya sekali.






Thursday, October 6, 2016

aku jadi uber part 1


Tak sangka aku akan jadi pemandu uber...

ku ingat susah,rumit untuk mendaftar... tapi senang je weh , as long as apa yang aku listkan di bawah ni lengkap... take note ya pada member2 yang nak jadi uber.

1. kereta berusia bawah 5 tahun dan berkapasiti 1.0 CC ke atas.
2. IC
3. Lesen Memandu kelas D, bukan Lesen P ya
4. Cover note Insurans.

Mesti korang2 tertanya cover noter note insurans bagaimana ... Nah, aku tunjukkan sample cover note insurans etiqa.



Aku dapat dokumen ni semasa aku baru je renew
roadtax kereta dgn ejen myeg

 






















Bagaimana Jika kereta yang korang pandu tu bukan atas nama korang.??
senang aja.. let say tuan punya kereta tu benarkan korang bawa kereta dia untuk dijadikan uber car atau grab car...
kau pergi mana2 ejen insurans roadtax myeg kereta.. korang cakap nak update nama korang dalam cover note insurans sebagai pemandu kedua ke...  Jangan risau diorang faham..

bayaran berapa ya? aku kena ritu.. dalam RM15 je..

Semua dah setle... IC dah ... lesen dah... cover note insurans dah... kereta tiptop dah...

So korang dah leh daftar jadi uber...

Cara nak daftar.. aku akan tulis pada next post k... G bersiap2 nak ke KL... kot2 ada rezeki ada panggil nak guna uber aku nie.. hehehe.. bunyi ping2 di telefon.. hehe

adui.. mcm2 aku nie.. travel la... uber la.. diving la.. apapun2 ni la life jeri kaki selam...