Showing posts with label Rumah Lelong. Show all posts
Showing posts with label Rumah Lelong. Show all posts

Monday, October 17, 2016

Aku jadi Ejen Rumah Lelong

Ramai tak tahu......

mudah.my/az-property-manager

yang aku dah berhenti kerja kilang..... ya aku dah berhenti kerja makan gaji...
aku pun tak sangka yang aku akan berhenti makan gaji dan menjalankan
perniagaan berjeniskan perkhidmatan mencari rumah lelong

Awal2 sebelum aku menceburi menjadi ejen rumah lelong.. aku cuba2 dahulu menjadi ejen hartanah subsale dimana lelong property dan subsale property berlainan sekali process dalam pembelian.

nanti la next posting... aku berceritakan bagaimana aku leh terjebak dalam dunia ejen hartanah nie..
Aku akan berceritakan dari segi income..baik buruk... cabaran... bukan angan2 semata income lebat2.

Untuk gambar di bawah nie... adalah gambar rumah lelong yang aku telah site visit.
Dimana site visit adalah salah satu job skope kerja aku sebagai ejen rumah lelong. 


kitchen table top











































































































































walaupun rumah lelong nampak buruk... kita kena tgk nilai.. market valuenya...

Gambar rumah nie.. terletak di area Seksyen 13, Shah Alam.
berdekatan politeknik shah alam, MSU University

Harga rizab 140 K. dimana memang sah below market value.. sebab ku pernah jual di sini dalam harga 240 K secara subsale.
 So daripada situ.. kita leh tahu berapa percent below market valuenya.. dan juga kita boleh tetapkan budget kita sendiri jika kita ingin membida rumah nie.

Situasi
======
Harga rizab 140 K
market value 230 K - 240 K.
Budget limit bida : 180 K

Pastikan limit bida kita below market value atau bawah harga pasaran.. Barulah berbaloi masuk lelong kan...

Jadi, mana2 client ku ingin mengunakan perkhidmatan aku sebagai ejen cari rumah lelong. aku selalu meng-aware-kan harga pasaran2 sebegini. Kepuasan client lelong.. kepuasan aku juga.. ye la.. aku yang bida rumah tu.. aku mengibaratkan diri aku membeli rumah tersebut.


Jeri Ejen Lelong
Link listing lelong yang sempat update dalam mudah
mudah.my/az-property-manager
011.3778.9091