Monday, October 17, 2016

Aku jadi Ejen Rumah Lelong

Ramai tak tahu......

mudah.my/az-property-manager

yang aku dah berhenti kerja kilang..... ya aku dah berhenti kerja makan gaji...
aku pun tak sangka yang aku akan berhenti makan gaji dan menjalankan
perniagaan berjeniskan perkhidmatan mencari rumah lelong

Awal2 sebelum aku menceburi menjadi ejen rumah lelong.. aku cuba2 dahulu menjadi ejen hartanah subsale dimana lelong property dan subsale property berlainan sekali process dalam pembelian.

nanti la next posting... aku berceritakan bagaimana aku leh terjebak dalam dunia ejen hartanah nie..
Aku akan berceritakan dari segi income..baik buruk... cabaran... bukan angan2 semata income lebat2.

Untuk gambar di bawah nie... adalah gambar rumah lelong yang aku telah site visit.
Dimana site visit adalah salah satu job skope kerja aku sebagai ejen rumah lelong. 


kitchen table top











































































































































walaupun rumah lelong nampak buruk... kita kena tgk nilai.. market valuenya...

Gambar rumah nie.. terletak di area Seksyen 13, Shah Alam.
berdekatan politeknik shah alam, MSU University

Harga rizab 140 K. dimana memang sah below market value.. sebab ku pernah jual di sini dalam harga 240 K secara subsale.
 So daripada situ.. kita leh tahu berapa percent below market valuenya.. dan juga kita boleh tetapkan budget kita sendiri jika kita ingin membida rumah nie.

Situasi
======
Harga rizab 140 K
market value 230 K - 240 K.
Budget limit bida : 180 K

Pastikan limit bida kita below market value atau bawah harga pasaran.. Barulah berbaloi masuk lelong kan...

Jadi, mana2 client ku ingin mengunakan perkhidmatan aku sebagai ejen cari rumah lelong. aku selalu meng-aware-kan harga pasaran2 sebegini. Kepuasan client lelong.. kepuasan aku juga.. ye la.. aku yang bida rumah tu.. aku mengibaratkan diri aku membeli rumah tersebut.


Jeri Ejen Lelong
Link listing lelong yang sempat update dalam mudah
mudah.my/az-property-manager
011.3778.9091


Tuesday, October 11, 2016

aku jadi uber part 2

Cam ne nak daftar uber? mungkin korang terpikir untuk cari side income...
yang penting sebelum korang daftar.. korang kena tanya diri korang...
1. Dokumen dah cukup kei ( seperti dinyatakan dlm part 1 )
2. Minat drive ke? hadap jam..
3. Aku suka ke melayan orang ( peramah )


Dah setle ketiga2 list tu, Boleh la kelik kat link nie untuk pendaftaran uber
https://www.uber.com/a/join?use_psh=true&exp=a-int-psh

dan jangan lupa masukkan invite code azriez1ue
dan pastikan juga korang masukkan city di mana kau nak cari makan dgn uber.

Let say.. mcm aku la.. tinggal Setia Alam... tapi di city tu.. letak Kuala Lumpur.
then Submit. 



Dari situ, korang akan dapat sms dari pihak uber yang mengatakan korang kena download apps yang bernama uber rider.

Bila Setle yang atas nie....

Setlekan bahagian profile, manage documents
 


  


Untuk Bahagian profile.. 

1. Letak gambar muka
2. Seeloknya letak nama serius.. contoh Azrie Zaid bukan jeri zaid
3. Alamat

Manage documents

1. keluarkan mykad anda berwarna biru, then terus snap dgn mengunakan phone
2. Keluarkan Lesen D memandu anda, then terus snap dgn mengunakan phone
3. Keluarkan cover note insurans, jika nama korang xda dalam cover note insurans. So mcm biasa buat je apa yang aku suruh seperti dalam uber part 1. 
4. Snap dan fokus cover note insurans dan takaful.

dah setle snap apa semua.. transferkan ke laptop anda untuk diready upload dalam profile uber anda..






Kalau tak faham. Boleh comment di ruangan disediakan. Insha allah. Aku ajar step by step. Dan yang mana tinggal di lembah klang atau shah alam boleh jumpa aku untuk ajar directly.. 

Nanti aku beri sambungan lebih detail untuk perdaftaran uber dan praktikalnya sekali.






Thursday, October 6, 2016

aku jadi uber part 1


Tak sangka aku akan jadi pemandu uber...

ku ingat susah,rumit untuk mendaftar... tapi senang je weh , as long as apa yang aku listkan di bawah ni lengkap... take note ya pada member2 yang nak jadi uber.

1. kereta berusia bawah 5 tahun dan berkapasiti 1.0 CC ke atas.
2. IC
3. Lesen Memandu kelas D, bukan Lesen P ya
4. Cover note Insurans.

Mesti korang2 tertanya cover noter note insurans bagaimana ... Nah, aku tunjukkan sample cover note insurans etiqa.



Aku dapat dokumen ni semasa aku baru je renew
roadtax kereta dgn ejen myeg

 






















Bagaimana Jika kereta yang korang pandu tu bukan atas nama korang.??
senang aja.. let say tuan punya kereta tu benarkan korang bawa kereta dia untuk dijadikan uber car atau grab car...
kau pergi mana2 ejen insurans roadtax myeg kereta.. korang cakap nak update nama korang dalam cover note insurans sebagai pemandu kedua ke...  Jangan risau diorang faham..

bayaran berapa ya? aku kena ritu.. dalam RM15 je..

Semua dah setle... IC dah ... lesen dah... cover note insurans dah... kereta tiptop dah...

So korang dah leh daftar jadi uber...

Cara nak daftar.. aku akan tulis pada next post k... G bersiap2 nak ke KL... kot2 ada rezeki ada panggil nak guna uber aku nie.. hehehe.. bunyi ping2 di telefon.. hehe

adui.. mcm2 aku nie.. travel la... uber la.. diving la.. apapun2 ni la life jeri kaki selam...