Sunday, November 29, 2015

Senang ke Nak beli rumah....

Ye.. aku dulu pun macam korang juga... Bertanyakan soalan nie... itu dulu aku... masa Jahil... Tapi lepas aku dapat rumah under pemaju tu... Banyak yang aku tak tahu jadi tahu, rupa-rupanya senang je beli rumah,cuma kena ada ilmu dan take action berdasarkan ilmu yang kita ada tu. Tapi untung korang zaman yang serba canggih internet nie korang google je prosedur untuk membeli rumah dengan pemaju,Subsales(direct owner/agen) dan lelong. Mungkin di google tu akan bagitahu korang semua basic2 asas cara beli rumah.

Disini aku bagi tips dan guide line sedikit cara-cara nak beli rumah dengan

1. Kira DSR ( debt Service Ratio )
Formula Hutang sediaada tambah dengan hutang yang rumah bakal dibeli bahagi dengan gaji bersih
make sure Percent korang kurang daripada 50 percent,daripada formula nie korang leh agak berapa harga rumah yang mampu korang beli..

2. Listing
Cari rumah semurah2 mungkin tetapi mempunyai potensi peluang sewa yang mantap. So korang kena buat listing. Boleh usha mudah,ipropery atau buat site visit.. dengan bertanyakan orang kawasan sekitar yang korang berminat, iklan di seven eleven..

3. Booking 3percent
Yup booking 3 percent.. tapi kalau korang pandai nego bayar seribu pun boleh. tapi ingat jangan bayar pakai cash ya.. kena buat bank draft... dan mintak resit atau letter of intent to purchase

3. Pergi bank dan tunggu loan lulus
Pergi bank submit loan.. submit loan beberapa bank kalau boleh... dan tgu loan lulus

4. Loan Lulus
Bila loan lulus, korang kena pergi bank untuk sign offer letter, Call lawyer suruh siapkan SNP. dan Pihak peguam akan meminta baki 7percent deposit semasa sign SNP. masa ni dah boleh mintak kunci dari owner

5. 3bulan tempoh selesai
3 bulan tempoh selesai ..ada tempoh selesainya bayaran untuk dibayar pada owner.. kena push lawyer dan bank untuk selesaikan dalam masa 3 bulan nie..


So ni serba sedikit secara am yang aku tahu..

Kalau korang nak master dalam pelaburan hartanah dan nak tahu lagi detail2 process cara pembelian hartanah Kena invest dalam ilmu dahulu dan masa untuk membaca ebook di bawah ini.
Tak rugi invest dalam ilmu dan masa dahulu.. supaya korang tak rugi dengan hidden cost semasa procces membeli rumah.

Melabur dalam Pelaburan Ebook pertama anda disini!!! 
Klik link di bawah ni untuk pelaburan pertama anda.
Ebook Doktor Gila Rumah dan Super Teruja 

EBOOK 1 : DOKTOR GILA RUMAH
■■■■■■■■■■■■■■■
■■■■■
"Kerjaya bukan halangan, sebaliknya peluang keemasan"
✔ Bagaimana membeli rumah lelong?
✔ Senarai Rumah Lelong
✔ Agen Lelong
✔ Lawatan Tapak (Site Visit)
✔ Perisytiharan Lelongan (POS)
✔ Bank Draf
✔ Bajet Rumah Lelong
✔ Risiko Rumah Lelong
✔ Kelebihan Rumah Lelong
✔ Negosiasi Bersama Penghuni Lama
✔ Lelong & KWSP
✔ Highrise vs Landed
✔ Freehold vs Leasehold
■■■■■■■■■■■■■■■■■
EBOOK 2 : SUPER TERUJA!!
■■■■■■■■■■■■■■■■■
"Dirinya telah kumiliki, tiba saat kulepaskan ia pergi"
✔ Step-by-Step Real Auction Case!
✔ Praktikal
✔ Pengiraan Bajet, Kos dan Keuntungan
✔ Pengalaman
●●●●● HARGA ●●●●●
👉 EBOOK 1 : RM 39.00
👉 EBOOK 2 : RM 29.00
Untuk PEMBELI AWAL, HARGA PROMOSI ialah RM 39.00 untuk PAKEJ KOMBO kedua-dua buah ebook tersebut!



2 comments: